huffingtonpost

Ο ηθοποιός και κωμικός Jerry Lewis νοσηλεύεται με λοίμωξη στο Λας Βέγκας

10:52

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/ithopoios-komikos-jerry-lewis-nosilevetai-me-loimoksi_n_16963310.html



Ο παλαίμαχος ηθοποιός και κωμικός Jerry Lewis νοσηλεύθηκε στο Λας Βέγκας για λοίμωξη της ουροδόχου κύστης αλλά αναμένεται να αναρρώσει και να ταξιδέψει στον Καναδά προς το τέλος του μήνα για τα γυρίσματα μιας ταινίας, είπε η εκπρόσωπός του χθες.

Ο 91χρονος σταρ εισήχθηκε στο νοσοκομείο την Παρασκευή και οι γιατροί "αποφάσισαν να τον κρατήσουν το Σαββατοκύριακο για παρακολούθηση και για να βεβαιωθούν ότι τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν δεν θα του δημιουργήσουν παρενέργειες", είπε η Κάντι Κάζαου στο πρακτορείο Reuters (Ρόιτερς).

Η Κάζαου είπε πως έχει ειδοποιηθεί ότι η αντιβίωση λειτουργεί και ο ηθοποιός "νιώθει καλύτερα".

Κάτοικος του Λας Βέγκας για πολλά χρόνια τώρα, ο Λούις έχει υποφέρει από μια σειρά παθήσεων επί σειρά ετών, μεταξύ των και καρδιακές προσβολές, μια φλεγμονώδη διαταραχή του πνεύμονα και χρόνιους πόνους στην πλάτη.

Ο Lewis απέκτησε φήμη τη δεκαετία του '50 ως κωμικός σε νάιτκλαμπ, στη τηλεόραση και σε ταινίες, ξεκινώντας την καριέρα του ως αλλοίθωρο "φιλαράκι" του καλοντυμένου γόη τραγουδιστή Ντιν Μάρτιν. Μετά το ξεκίνημα της ατομικής του καριέρας στον κινηματογράφο, ο Lewis γύρισε 45 ταινίες σε πέντε δεκαετίες.

Ήταν επίσης συνδεδεμένος για πολλά χρόνια με τον ετήσιο τηλεμαραθώνιο για ανεύρεση πόρων προς όφελος της Ένωσης Μυϊκής Δυστροφίας, που παρουσίαζε κάθε χρόνο από το 1952 έως το 2011.

Ο Lewis προγραμματίζει να ταξιδέψει στον Καναδά για δεκαήμερο γύρισμα ταινίας στην οποία υποδύεται τον κύριο ρόλο, αλλά οι λεπτομέρειες δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα προς το παρόν, είπε η Κάζαου.

Η πιό πρόσφατη εμφάνισή του σε ταινία ήταν το 2013 στη ταινία "Max Rose", όπου κρατά και τον ομώνυμο ρόλο παίζοντας ένανα ηλικιωμένο πιανίστα της τζαζ που αναρωτιέται για την αξία του γάμου του όταν μαθαίνει ότι η σύζυγός του, με την οποία είναι παντρεμένος 65 χρόνια, μπορεί να τον έχει απατήσει. Αυτή ήταν και η πρώτη του ταινία μετά από διάλειμμα 18 ετών που είχε ακολουθήσει του 1995, "Funny Bones". Το 1995 επίσης είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Μπρόντγουεϊ σε μια αναβίωση του μιούζικαλ "Damn Yankees".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Διαταγή καλεί τους αστυνομικούς να τηρούν το... σαβουάρ βιβρ στις προσαγωγές

10:49

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/koinonia-diatagi-kalei-tous-astynomikous-na-tiroun-to-savoir-vivre-stis-prosagoges_n_16963302.html



Αποκλίσεις από την αρμόζουσα συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετούν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των προσαγωγών διαπιστώνει σε ορισμένες περιπτώσεις το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με αποτέλεσμα να εκδώσει διαταγή με την οποία καλεί το ένστολο προσωπικό να τηρεί το… σαβουάρ βιβρ.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το αρχηγείο επισημαίνει ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες γραπτές συστάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα προσαγωγές που εκθέτουν την εικόνα του Σώματος. Η σχετική διαταγή με τους… κανόνες καλής συμπεριφοράς εκδόθηκε στις 17 Μαΐου 2017 με τίτλο: «Προσαγωγές ατόμων ως προκλητική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνομικής δραστηριότητας».

Αφορμή για την έκδοσή της στάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσαγωγή νεαρού που είχε γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα από την περιοχή των Εξαρχείων (κοντά στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη), μετά την οποία ακολούθησε αναφορά για βίαιη συμπεριφορά από τους αστυνομικούς που οδήγησαν τον προσαχθέντα στη ΓΑΔΑ.

Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που έφτασαν στο αρχηγείο παράπονα τέτοιου είδους και μάλιστα στο παρελθόν κάποια από αυτά προέρχονταν και από πιο… επίσημα χείλη από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η διαταγή με αφορμή το περιστατικό στα Εξάρχεια αναφέρει: «Αυτονόητο είναι ότι οι προσαγωγές πολιτών και οι έρευνες που γίνονται στο πλαίσιο της προανάκρισης υπόκεινται στους περιορισμούς και διατυπώσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ωστόσο παρά τις κατ’ επανάληψη εκδοθείσες προς τούτο διαταγές, παρατηρούνται κατά καιρούς αποκλίσεις από τα διατασσόμενα, οι οποίες αφενός προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και δυσπιστία στους πολίτες αφετέρου αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια που καταβάλλει το Αρχηγείο για την αναβάθμιση της εικόνας της Αστυνομίας».

Στη συνέχεια, το αρχηγείο καλεί τους αρμόδιους αξιωματικούς να ενημερώσουν κατά τη διάρκεια υπηρεσιακών συγκεντρώσεων το προσωπικό: «Κατόπιν των ανωτέρω, οι Διευθυντές, Διοικητές και Προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών δικαιοδοσίας μας, παρακαλούνται όπως, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί εν τω μεταξύ, προβούν σε λεπτομερή ανάπτυξη της ανωτέρω σχετικής κατά της πραγματοποιούμενες τακτικές συγκεντρώσεις του προσωπικού τους, ασκώντας συνεχή και ουσιαστική καθοδήγηση και έλεγχο για το αντικείμενο του θέματος. Ιδιαίτερη δε έμφαση , να δοθεί στην εμπέδωση του εν λόγω πλαισίου από τους εκτελούντες καθήκοντα αξιωματικού Υπηρεσίας, οι οποίοι καλούνται συνήθως να αντιμετωπίσουν παράπονα διαμαρτυρίες και εντάσεις των πολιτών που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη διαδικασία».

Διευκρινίζεται δε ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά θα αποδοθούν ευθύνες: «Η αδικαιολόγητη στέρηση της ελευθερίας και οι άσκοπες προσαγωγές, πέραν των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, επιβάλλουν την ανάγκη διεξοδικής διερεύνησης».

«Επαχθές μέτρο η προσαγωγή»


Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου επισημαίνονται «συμβουλές» για τις σωματικές έρευνες και τους ελέγχους τσαντών, όπως και για τις έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους: «Η προσαγωγή ατόμου συνιστά εξ ορισμού επαχθές καταναγκαστικό μέτρο που αναφέρεται στην ελευθερία κίνησης του πολίτη, δοθέντος ότι στην περίπτωση αυτή το άτομο τίθεται υπό τη φυσική εξουσίαση του αστυνομικού, πολλές φορές μάλιστα με δέσμευση με τεχνικά μέσα (χειροπέδες). Εν όψει του ως άνω χαρακτήρα του μέτρου αυτού, επιβάλλεται όπως η όλη διαδικασία των προσαγωγών συνδυάζεται με την προσήλωση στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και των ατομικών του δικαιωμάτων και να δικαιολογείται επαρκώς. Συνακόλουθα η ύπαρξη εύλογων υπονοιών αντικειμενικά στηριγμένων, η παραμονή των προσαγόμενων στο Αστυνομικό κατάστημα κατά τον απολύτως απαραίτητο χρόνο , καθώς και η τήρηση του αναγκαίου μέτρου, αποτελούν ενδεικτικές απαιτήσεις για τη νομιμότητας της αστυνομικής δράσης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ζήτημα των αστυνομικών ερευνών (σωματικών , σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και σε ιδιωτικούς χώρους, μη προσιτούς στο κοινό που δεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας)».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Έκκληση της Ντόχα για διάλογο και προσφυγή στην μεσολάβηση του Κουβέιτ

10:49

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/eidiseis-diethnes-ekklisi-ths-ntoxa-gia-dialogo-kai-prosfugh-sthn-mesolavisi-toy-kuwait-_n_16963298.html



Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας και απομονωμένο διπλωματικά από τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο σε μία κίνηση συντονισμένη με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ απηύθυνε σήμερα έκκληση για διάλογο «ανοικτό και ειλικρινή» για τη έξοδο από την κρίση, υπολογίζοντας στην μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα.

Ο ηγέτης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι είχε την νύχτα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του του Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση.

Νωρίτερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι είχε δώσει την διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν θα εφαρμοσθούν αντίμετρα εκ μέρους της χώρας του, συμμάχου των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

«Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικού χαρακτήρα», είπε. «Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε, αλλά οι τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε είναι περισσότεροι από εκείνους όπου διαφωνούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Το Κατάρ θέλει να δώσει στον Σέιχ Σάμπαχ αλ-Αχμαντ Αλ-Τζαμπέρ αλ-Σάμπαχ την ικανότητα «να αναλάβει δράση και να επικοινωνήσει με όλες τις πλευρές της κρίσης και να προσπαθήσει να ελέγξει το θέμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν κατά του Κατάρ έχουν άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στους πολίτες του καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις στην περιοχή του Κόλπου, επαναλαμβάνοντας ότι η Ντόχα δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αντιμέτρων.

Το Κατάρ «θεωρεί ότι οι διαφορές ανάμεσα σε αδελφές χώρες πρέπει να επιλύονται με διάλογο», επέμεινε.


Επιβάτες πήδηξαν έξω από το αεροπλάνο σε αεροδρόμιο της Αυστραλίας

10:32

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/eidiseis-diethnes-epibates-pidiksan-ekse-apo-to-aeroplano-se-aerodromio-ths-aystralias_n_16963238.html



Επιβάτες πήδηξαν έξω από το αεροπλάνο τους σε αεροδρόμιο αγροτικής περιοχής της Αυστραλίας, σήμερα, αφού διάβασαν ένα απειλητικό σημείωμα για την ύπαρξη βόμβας, το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν φάρσα. Το σημείωμα βρέθηκε στην τουαλέτα του αεροσκάφους, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το περιστατικό αυτό, έγινε μία ημέρα μετά την ομηρία πολίτη από ένοπλο άντρα στην Μελβούρνη, την οποία η αστυνομία αντιμετώπισε ως τρομοκρατική ενέργεια.

“Δεν βρέθηκε τίποτα, δεν υπήρξε άμεση απειλή για τον οποιονδήποτε. Μόνο ένα σημείωμα και τίποτα περισσότερο,” δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Reuters.

Το περιστατικό έγινε στο αεροδρόμιο του Άλμπουρι της Νέας Νότιας Ουαλίας.


Χατζηθεοδοσίου: Οι περιπτώσεις λάθους για οχήματα που εμφανίζονται ως ανασφάλιστα υπολογίζονται σε περίπου 200.000

10:29

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/koinonia-oikonomia-anasfalista-oximata_n_16963232.html



Για τα ανασφάλιστα οχήματα, το πρόστιμο -ύψους 250 ευρώ- που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους αλλά και τα λάθη που υπάρχουν στο σύστημα διασταύρωσης μίλησε σε πρωινή εκπομπή του ANT1 ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

"Η πρώτη έρευνα του Επικουρικού έδειξε ότι τα ανασφάλιστα είναι 1.204.000", ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μεταξύ αυτών είναι αυτοκίνητα των οποίων οι πινακίδες έχουν κατατεθεί και πιθανόν να βγουν ανασφάλιστα καθώς και αυτοκίνητα τα οποία είναι πιθανόν ασφαλισμένα αλλά λόγω προβλημάτων που υπήρξαν στη διασταύρωση μπορεί να φανούν στο σύστημα ανασφάλιστα.

Οι περιπτώσεις αυτές του λάθους υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, και τα ανασφάλιστα σε περίπου 1 εκατομμύριο, εκ των οποίων τα 450.000 είναι Ι.Χ. και άλλα τόσα περίπου δίκυκλα.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, στην πρώτη περίπτωση οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να πάνε στην εφορία για να αποδείξουν ότι έχουν κατατεθεί οι πινακίδες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο απλά διότι μέσω του ασφαλιστή του ή της ασφαλιστικής εταιρίας ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποδείξει την ασφάλιση.

Στην ιστοσελίδα του Επικουρικού Κεφαλαίου www.hic.gr οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν αν το όχημά τους εμφανίζεται στο σύστημα ασφαλισμένο ή όχι.

Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο, ο πρόεδρος του ΕΕΑ ανέφερε ότι αν κάποιο όχημα ήταν για παράδειγμα ανασφάλιστο για τρία χρόνια, ο ιδιοκτήτης του θα κληθεί να πληρώσει 250 ευρώ πρόστιμο για όλο το διάστημα στο οποίο ήταν ανασφάλιστο και όχι 250 ευρώ για κάθε έτος, καθώς και να ασφαλίσει το όχημά του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)


Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν διπλωματικά την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ

10:24

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/diethnes-oi-hpa-tha-prospathisoun-na-apoklimakosoun-diplomatika-tin-entasi-metaxi-tis-saoudikis-aravias-kai-tou-katar_n_16963230.html



Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν διπλωματικά την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Κατάρ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή του Κόλπου. Έτσι, ενδεχόμενη απομόνωσή του, θα έχει συνέπειες για την Ουάσιγκτον.

Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον αρχικά αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επιδεινώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ, σε μία συντονισμένη κίνηση με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Ανακοινώνοντας την απόφαση για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ για την παροχή υποστήριξης στο σιϊτικό Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε παραδοσιακή γεωπολιτική διαμάχη μαζί της, για τον έλεγχο της περιοχής του Κόλπου.

Παράλληλα, το Κατάρ κατηγορείται ότι παρέχει υποστήριξη σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η Ουάσιγκτον έχει σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα ώστε να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με επίκεντρο το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (Al Udeid). Η αεροπορική βάση αξιοποιείται επιχειρησιακά για την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους μία από τις ουσιαστικές προτεραιότητες της προεδρίας του.

Σε μία ουσιαστική διπλωματική διάσταση, η διάθεση του Κατάρ να υποδεχθεί οργανώσεις όπως η Χαμάς (την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση) αλλά κι ένοπλα κινήματα όπως αυτό των Ταλιμπάν που αντιμάχονται τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών, επιτρέπει την πραγματοποίηση επαφών, όταν αυτό απαιτείται από τις καταστάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

“Υπάρχει ένας συγκεκριμένος βαθμός σκοπιμότητας,” δήλωσε ανώνυμα Αμερικανός αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του. “Πρέπει να υπάρχει μία περιοχή για μας, στην οποία, θα μπορούμε να συναντούμε τους Ταλιμπάν. Από την άλλη μεριά, η Χαμάς, χρειάζεται επίσης μία περιοχή στην οποία να μπορεί να πηγαίνει τόσο για να απομονώνεται, όσο και για να συνομιλεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος διπλωμάτης.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την αιτία που προκάλεσε την συντονισμένη προσπάθεια των τεσσάρων αραβικών χωρών να προχωρήσουν στην διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, ενώ αργότερα ακολούθησε η Υεμένη, η κυβέρνηση που εδρεύει στα ανατολικά της Λιβύης, αλλά και οι Μαλδίβες.

Κατά μία εκδοχή, οι Σαουδάραβες αισθάνθηκαν ενισχυμένοι από την ουσιαστική αποδοχή που έχουν στην Ουάσιγκτον, όπως έγινε αντιληπτό από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ, στο Ριάντ, μέσω της σκληρής πολιτικής γραμμής έναντι του Ιράν που τηρεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ.

“Υποψιάζομαι ότι αισθάνονται ενισχυμένοι από τις δηλώσεις του Τραμπ στην διάρκεια της επίσκεψής του κι έτσι έχει διαμορφωθεί η εντύπωση (στο Ριάντ) ότι έχουν ένα είδος υποστήριξης (από την Ουάσιγκτον). Δεν γνωρίζω εάν χρειάζονταν περισσότερη αποδοχή από αυτήν που έλαβαν δημοσίως,” δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κάποια ένδειξη ότι οι Σαουδάραβες θα προχωρούσαν σε μία τέτοια ενέργεια διπλωματικής απομόνωσης του Κατάρ. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε την δέσμευσή του για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Κόλπου.

Στο Ριάντ, ο πρόεδρος Τραμπ είχε παρορμητικά προτρέψει του Άραβες ηγέτες, αλλά και τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ ν' απομονώσουν τους τρομοκράτες, αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι το Ιράν αποτελεί κεντρική εστία υποστήριξης ένοπλων ομάδων.

Από την μεριά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Κατάρ, αλλά και της ομάδας των αραβικών χωρών υπό την Σαουδική Αραβία. “Δεν επιθυμούμε να δούμε κάποιο είδος μόνιμου διπλωματικού ρήγματος και υποψιάζομαι ότι δεν θα δούμε,” δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ διατηρώντας την ανωνυμία του. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην αποστολή εκπροσώπου, στην περίπτωση που συνεδριάσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το Κατάρ. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, αλλά και το Ομάν.

“Υπάρχει μία εντύπωση ότι η συμπεριφορά του Κατάρ σε πολλά θέματα προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στους συμμάχους μας στον Κόλπο, αλλά και στις ΗΠΑ. Θέλουμε να τους επαναφέρουμε στην σωστή κατεύθυνση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Μαρσέλ Γουάχμπα, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα ΗΑΕ, αλλά και πρόεδρος του Ινστιτούτου των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον μπορεί ν' ασκήσει πιέσεις, αρκεί να το πράξει με τον κατάλληλο τρόπο. “Οι ΗΠΑ θα επέμβουν, αλλά πώς θα το κάνουν; Νομίζω ότι θα γίνει σιωπηρά και στο παρασκήνιο. Δε νομίζω ότι θα καθίσουμε στο περιθώριο, αφήνοντας την κρίση αυτή να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις,” συμπληρώνει η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


Κομισιόν: Ύψους δισ. ευρώ ετησίως το κόστος της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής στους προϋπολογισμούς σε όλη την ΕΕ

10:13

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/eidhseis-oikonomia-diethnes-komision-ypsous-dis-euro-forodiafyghs-_n_16963110.html



Η Κομισιόν δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή στα κράτη-μέλη, εξαιτίας του αδιαφανούς χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών και της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων σε ορισμένα κράτη-μέλη σχετικά με το φορολογικό χάσμα- ωστόσο, υπάρχουν εκτενή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένες και υπολογίζεται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους δημόσιους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης «Oxfam International» τον Μάρτιο του 2015 σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ΕΕ και εκτιμήσεων της Επιτροπής ότι αγγίζει το ύψος του 1 τρισ. ευρώ, ζητούσε από την Κομισιόν να μάθει σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται η φορολογική εναρμόνιση σε επίπεδο κρατών-μελών. Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να ενημερωθεί, επίσης, αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, των οποίων τα δημοσιονομικά πλήττονται από την πολυετή φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Στην απάντηση του ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει τα εξής:

-Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όσον αφορά στην εναρμόνιση των προσεγγίσεων των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς και όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των εταιρειών σε ολόκληρη την ΕΕ.
-Από το 2015, η Επιτροπή έχει εκδώσει πέντε μείζονες δέσμες μεταρρυθμίσεων της φορολόγησης των εταιρειών για να ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια, να διασφαλίσει την πραγματική φορολόγηση όλων των εταιρειών και να συντονίσει την απόκριση της ΕΕ κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις μεταρρύθμισης συμφωνήθηκαν ταχύτατα από τα κράτη-μέλη, ενώ κάποιες, όπως η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες (tax rulings), έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.
-Το θεματολόγιο της ΕΕ για τη φορολόγηση των εταιρειών εξέτασε και ευρύτερα το πώς μπορεί να οικοδομηθεί για το μέλλον ένα πιο βιώσιμο, φιλικό προς την ανάπτυξη και ισχυρό σύστημα φορολόγησης των εταιρειών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχοντας αυτό τον στόχο κατά νου, τον Οκτώβριο του 2016 η Επιτροπή πρότεινε την εκ νέου δρομολόγηση της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ).
-Σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η Επιτροπή (συμπεριλαμβανομένης της Eurostat) συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη, ώστε να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της έκτασης και του αντίκτυπου της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Τελικά την...κατάλαβε: Άλογο βοηθά γυναίκα να το ιππεύσει, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες

9:55

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/gr-viral-telika-thn-katalabe-alogo-boh8a-gynaika-na-to-ippeysei-_n_16962986.html



Η δυνατότητα να ιππεύεις δεν είναι και τόσο κοινή στις ημέρες μας- ειδικά όταν το άλογο δεν φορά σέλα και αναβολείς- οπότε, από αυτή την άποψη, δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κοπέλα του παρακάτω βίντεο, που προσπαθεί επανειλημμένα χωρίς επιτυχία να ανεβεί σε ένα άλογο (αν και τίθεται το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει σέλα γενικότερα).

Οι προσπάθειές της πάντως φαίνονται να...συγκινούν το άλογο, το οποίο τη βοηθά να το καβαλήσει (αν και προηγείται μια σειρά από...νάζια και παιχνίδια από πλευράς του, καθώς, όπως φαίνεται, βρίσκει διασκεδαστική την όλη υπόθεση!).



Οι πέντε λόγοι της επιλογής Χάσι

9:44

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/athlitismos-oi-pente-logoi-tis-epilogis-xasi_n_16962976.html



Οι πέντε βασικοί λόγοι της επιλογής του Μπέσνικ Χάσι για τον πάγκο του Ολυμπιακού και τα ερωτήματα που συνοδεύουν την έλευση του 45χρονου τεχνικού στο Λιμάνι.

εν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με το θέμα του προπονητή στον Ολυμπιακό, τουλάχιστον σε σχέση με όσα γνωρίζαμε από το βράδυ της Κυριακής (4/6).

Ο Μπέσνικ Χάσι παραμένει το φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των "ερυθρολεύκων" και οι τελευταίες πληροφορίες από το Βέλγιο θέλουν τον 45χρονο προπονητή να μπαίνει στο αεροπλάνο την Τρίτη (6/6) με προορισμό τη χώρα μας, προκειμένου να ολοκληρώσει την συμφωνία του με τους πρωταθλητές Ελλάδας. Με τις ανακοινώσεις να πηγαίνουν το πιθανότερο για Τετάρτη (7/6).

Αρχικά έχει τη σημασία του να απαντηθεί το ερώτημα που κυριαρχεί μετά τι εξελίξεις γύρω από το όνομα του Χάσι. Δηλαδή γιατί αυτός και όχι κάποιος άλλος. Τι μέτρησαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού για να καταλήξουν στην συγκεκριμένη επιλογή. Ένας μέρος του σκεπτικού αποκάλυψε ο ίδιος ο 45χρονος τεχνικός στις δηλώσεις του στο Βέλγιο. Τα πράγματα πάντως είναι λίγο πιο σύνθετα.

1. ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μια από τις αιτίες της περσινής προβληματικής σεζόν για τον Ολυμπιακό ήταν ο αποκλεισμός από την Χάποελ Μπερ Σεβά και τις εξελίξεις που πυροδότησε κατόπιν. Ο Βίκτορ Σάντσεθ είναι αλήθεια ότι δεν είχε εμπειρία από προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων και στο Λιμάνι ήθελαν ακριβώς το αντίθετο. Τι έχει να επιδείξει ο Χάσι σε αυτόν τον τομέα;

Πέρσι το καλοκαίρι ξεκίνησε με την Λέγκια από τον δεύτερο προκριματικό του Champions League και τα δύο ματς κόντρα στην Μόσταρ (12 και 19 Ιουλίου), την οποία απέκλεισε με ισοπαλία (1-1) εκτός και νίκη εντός (2-0). Αντίπαλος στον τρίτο προκριματικό η Τρέντσιν από τη Σλοβακία. Νίκη εκτός (0-1), ισοπαλία (0-0) εντός και πρόκριση στα play offs. Εκεί ξεπέρασε το εμπόδιο της ιρλανδικής Ντάνταλκ, επίσης με μια νίκη εκτός (0-2) και ισοπαλία (1-1) εντός, φτάνοντας στους ομίλους του Champions League - κάτι που είχε να πετύχει 20 χρόνια η πολωνική ομάδα.

2. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ PLAY OFFS

Μένοντας στον πάγκο της Άντερλεχτ από τις 10 Μαρτίου (παρατηρήσατε την σύμπτωση;) του 2014 μέχρι και τις 26 Μαΐου του 2016, ο Χάσι βίωσε τις συνθήκες και την πίεση του πρωταθλητισμού.

Ποια ήταν η μεγάλη επιτυχία του; Ότι ανέλαβε την Άντερλεχτ την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και στο -10 από την κορυφή, χάντικαπ που μπόρεσε να καλύψει στο μίνι πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών στα play offs και να στεφθεί πρωταθλητής με την ομάδα των Βρυξελλών.

Στον Ολυμπιακό θα κληθεί να λειτουργήσει ξανά κάτω από πίεση (αν και στους Πειραιώτες θα είναι μεγαλύτερη), με την ιδιαιτερότητα της νέας αγωνιστικής περιόδου να συναντάται στα play offs α λα Βελγίου που θα ισχύσουν για πρώτη φορά στην Super League. Μια διαδικασία δηλαδή που ξέρει ο Αλβανοκοσοβάρος προπονητής.

Τις επόμενες δύο σεζόν πάντως δεν μπόρεσε να οδηγήσει την Άντερλεχτ στην κορυφή (εκεί έφτασαν Γάνδη και Κλαμπ Μπριζ διαδοχικά), κάτι που του στοίχισε εντέλει τη θέση του στον πάγκο της βελγικής ομάδας.

3. ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ

Ο Μπέσνικ Χάσι στη θητεία του στην Άντερλεχτ δεν δίστασε να στηριχθεί στα νιάτα, δίνοντας βασικό ρόλο σε παίκτες που δεν είχαν κλείσει καλά καλά τα 20 τους χρόνια. Δεν είχε πρόβλημα να δώσει το "οκ" για την αποχώρηση του Λούκα Μιλιβόγεβιτς, όχι γιατί δεν τον θεωρούσε καλό ποδοσφαιριστή αλλά γιατί πόνταρε στις μεγαλύτερες προοπτικές του 16χρονου τότε Γιούρι Τίλεμανς. Την απόκτηση του οποίου ανακοίνωσε πρόσφατα η Μονακό έναντι 25 εκατ. ευρώ.

Εκτός του Τίλεμανς (διεθνής πλέον), ο Χάσι εμπιστεύτηκε τους Σανσέλ Εμπεμπά (στόπερ, σήμερα στη Νιούκαστλ), Λεάντερ Ντεντόνκερ (επίσης διεθνής), Ντένις Πρατ (σήμερα στην Σαμπντόρια), Φρανκ Ατσεαμπόνγκ, Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (σήμερα στη Νιούκαστλ), όλοι τους τότε κάτω από 20 ετών.

Αν είναι κάτι σίγουρο στον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν, είναι ότι στο Λιμάνι θέλουν να στηρίξουν ακόμη περισσότερο το πρότζεκτ των Ακαδημιών και των παικτών που έρχονται από τα σπλάχνα στο συλλόγου.

4. ΠΙΕΣΗ ΧΡΟΝΟΥ

Προφανώς και ο Χάσι δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Ολυμπιακού. Ελεύθερος κυκλοφορούσε, ό,τι ώρα ήθελε τον έπαιρνε. Έγινε τέτοια, εκτός των παραπάνω λόγων και εξαιτίας της πίεσης του χρόνου.

Η αρνητική τροπή που πήρε το θέμα του Ρεμί Γκαρντ και η προσπάθεια που έγινε για τον Μαουρίσιο Πελεγκρίνο σήμαναν χαμένες μέρες στο Λιμάνι, σε μια περίοδο που η ανάγκη για προπονητή γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη. Η κωλυσιεργία στην υπόθεση του Πέδρο Μαρτίνς ήταν η "χαριστική βολή" από πλευράς χρόνου και κάπου εκεί ο κύβος ερρίφθη για τον Μπέσνικ Χάσι.

5. ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΛΙ ΡΑΜΑΝΤΑΝΙ

Ατζέντης του 45χρονου τεχνικού είναι Φάλι Ραμαντάνι, ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου που εμπιστεύονται στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του Ολυμπιακού. Ο Ραμαντάνι έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των Πειραιωτών με την Κρίσταλ Πάλας και την μετακίνηση του Λούκα Μιλιβόγεβιτς από τον Πειραιά στο Λονδίνο.

Ο Σέρβος μάνατζερ συμμετέχει στο νέο πρότζεκτ της Νότιγχαμ Φόρεστ και δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα του Μπέσνικ Χάσι έπαιξε πέρσι και για τον αγγλικό σύλλογο. Ο Ραμαντάνι έχει πολύ καλή άποψη για τον συγκεκριμένο προπονητή, την οποία και έχει μεταφέρει στους "ερυθρόλευκους". Θεωρεί ότι ο Χάσι συγκεντρώνει τα στοιχεία που χρειάζονται οι Πειραιώτες τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αυτοί είναι πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του κατέληξαν στην επιλογή του Μπέσνικ Χάσι. Μια επιλογή που σίγουρα εμπεριέχει ρίσκα και δεν γεμίζει το μάτι σημαντικής -και μάλλον της μεγαλύτερης- μερίδας του κόσμου των Πειραιωτών.

Τα ερωτήματα που συνοδεύουν τον Χάσι

Στο άκουσμα της επιλογής του Μπέσνικ Χάσι η αλήθεια είναι ότι υπήρξε (και συνεχίζει να υπάρχει) μια "παγωμάρα" σε ένα μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου των οπαδών του Ολυμπιακού.

Η μεγάλη αναμονή/καθυστέρηση στο θέμα πρόσληψης του προπονητή σε συνδυασμό με το όνομα του 45χρονου τεχνικού, χτύπησε άσχημα στους περισσότερους.

Η πλειοψηφία του κόσμου των "ερυθρολεύκων" θεωρεί ότι ο Χάσι δεν συγκεντρώνει τις περγαμηνές και στερείται της προσωπικότητας, των ικανοτήτων και του ειδικού βάρους που χρειάζεται ένας προπονητής για να πετύχει στον Ολυμπιακό. Είναι ξεκάθαρο ότι περίμεναν κάτι καλύτερο ή μάλλον πιο "πειστικό" για τον -πάντα ιδιαίτερα απαιτητικό- πάγκο της ομάδας.

Ένα σημαντικό ερώτημα προκύπτει μέσα από το μικρό δείγμα γραφής των όσων θετικών στοιχείων παρουσιάζει το βιογραφικό του 45χρονου τεχνικού.

Που πράγματι καταγραφεί μια σημαντική επιτυχία στην διαδικασία των προκριματικών στην Ευρώπη (Λέγκια), μια ακόμη σε αυτή των play offs του βελγικού πρωταθλήματος (Άντερλεχτ) και την προθυμία/τόλμη που δείχνει να δουλεύει με νεαρούς σε ηλικία παίκτες. Όλα αυτά ουσιαστικά σε 1,5 θητεία σε πάγκους ομάδων, ως πρώτος προπονητής.

Δείγμα εξαιρετικά μικρό για να θεωρηθεί αξιόπιστο. Κάτι που συνεπάγεται σε ένα ρίσκο μεγαλύτερο -ίσως- από αυτό που "χρειαζόταν" ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι.

Και που εξηγεί ενδεχομένως την... έκπληξη και των Βέλγων, στο άκουσμα της είδησης που αφορά την συνεργασία των πρωταθλητών Ελλάδας με τον Μπέσνικ Χάσι. Στο Βέλγιο θεωρούν ότι δύσκολα μπορεί να σηκώσει το μέγεθος του Ολυμπιακού ο 45χρονος τεχνικός.

Πέραν της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζεται ήδη από τον κόσμο, ο Χάσι έχει μπροστά του και μια άνιση μάχη με τον χρόνο. Κάτι για το οποίο φυσικά και δεν ευθύνεται ο ίδιος, όμως η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο που θα κληθεί να ξεπεράσει με το "καλημέρα".

Πόσο εύκολο είναι να μετρήσει σωστά το ρόστερ, να αποφασίσει ποιους χρειάζεται και ποιους όχι, να κάνει όσο το δυνατόν πιο εύστοχες εισηγήσεις, την στιγμή που υπάρχει στα τέλη Ιουλίου η "δαμόκλειος σπάθη" του 3ου προκριματικού για το Champions League; Αποστολή στην οποία αν δεν πετύχει, θα αρχίσουν τα όργανα...

Πέρσι ήταν η περίπτωση του Μαρίνου Ουζουνίδη που είχε δημιουργήσει ένα ανάλογο κλίμα. Έναν προπονητή που αν γυρνούσε πίσω τον χρόνο θα έφερνε ασυζητητί ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Πειραιά, ειδικά συνυπολογίζοντας τα όσα ακολούθησαν μέσα στη σεζόν με Μπέντο, Βούζα, Λεμονή να κάθονται κατά σειρά στον πάγκο.

Αυτό δε σημαίνει πως σώνει και ντε θα παρουσίαζε ο Έλληνας τεχνικός την καλή δουλειά που δείχνει στον Παναθηναϊκό των χιλίων προβλημάτων από τον Γενάρη και μετά, αλλά μπορεί να γλίτωνε τον Ολυμπιακό από την... ταλαιπωρία.

Τώρα ο Χάσι μοιάζει με ένα προσωπικό στοίχημα του Βαγγέλη Μαρινάκη, που παίρνει επάνω του το θέμα του προπονητή, ειδικά μετά την αρνητική κατάληξη των υποθέσεων Γκαρντ, Πελεγκρίνο και Μαρτίνς.

Είναι προφανές πως ούτε τα όσα θετικά μέτρησαν στο Λιμάνι, αλλά και ούτε όσα ερωτήματα συνοδεύουν την επιλογή του, είναι ικανά για να προδιαγράψουν την πορεία του Μπέσνικ Χάσι στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για να υπάρξουν προοπτικές επιτυχίας σε αυτή τη συνεργασία, ο 45χρονος τεχνικός θα πρέπει να στηριχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την διοίκηση, ειδικά όσον αφορά τον καταρτισμό του ρόστερ (ταχύτητα και ευστοχία επιλογών) και ενόψει της πρόκλησης των προκριματικών της Ευρώπης.


Το πιο σημαντικό ραντεβού της νέας χρονιάς!

9:43

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/eidhseis-sports-to-pio-shmantiko-rantebou-ths-neas-xronias_n_16962972.html



Η νέα συνάντηση κορυφής που θα έχουν οι Αλαφούζος, Λυμπερόπουλος, Ουζουνίδης ως την Τετάρτη, η επιβεβαίωση του αρχικού πλάνου και τα τρία «must» της άμεσης ρευστότητας για τις αποδεσμεύσεις, τις ανανεώσεις και τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις του Παναθηναϊκού. Αναλυτικό ρεπορτάζ του Contra.gr.

Μετά από ένα τριήμερο σχετικής «άπνοιας» και με την ομάδα να βρίσκεται ήδη σε… διακοπές, ο Παναθηναϊκός μπαίνει ουσιαστικά απ’ την Τρίτη (6/6) σε μία εβδομάδα εξελίξεων ως προς τον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν και τις κινήσεις διαμόρφωσης του ρόστερ, με το οποίο θα πορευτεί τη νέα αγωνιστική περίοδο…

Στις τελευταίες δηλώσεις που είχε κάνει ο Μαρίνος Ουζουνίδης, είχε καταδείξει και τη δική του αγωνία, για να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εξελίξεις, αφού τα «μέτωπα» είναι πολλά και ο χρόνος μέχρι την 26η Ιουνίου και την έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας, λιγοστός. Επ’ αυτού λοιπόν επίκειται μέσα στα επόμενα 24ωρα (την Τρίτη ή την Τετάρτη) ακόμη μία -τελική- συνάντηση κορυφής του προπονητή του Παναθηναϊκού και του Νίκου Λυμπερόπουλου με τον Γιάννη Αλαφούζο. Ραντεβού, που είναι ίσως και το πιο σημαντικό για τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς, διότι σ’ αυτή τη σύσκεψη κορυφής:

α) Θα καθοριστεί και θα ξεκαθαριστεί οριστικά, η διάθεση του ιδιοκτήτη του «τριφυλλιού» κι ο οικονομικός ορίζοντας πάνω στον οποίο θα «πατήσει» το «πράσινο» πλάνο της επόμενης σεζόν. Στην πρώτη κουβέντα που είχαν κάνει οι τρεις τους πριν από περίπου ένα μήνα, ο Αλαφούζος είχε οριοθετήσει το μπάτζετ (με τις επικείμενες μειώσεις) περίπου στα 13 εκατ. ευρώ με την εφορία και είχε δώσει το «πράσινο φως», για να προχωρήσουν όλα όσα εισηγήθηκαν τεχνικός διευθυντής και προπονητής.

Εκτοτε προέκυψε η «εσωτερική» αναστάτωση μετά απ’ τα όσα ακολούθησαν τον αγώνα της Λεωφόρου με τον ΠΑΟΚ και τις επίσημες θέσεις περί σκέψεων αποχώρησης του Αλαφούζου, που -όσο να ‘ναι- δημιούργησαν μία αρκετά «θολή» ατμόσφαιρα. Στο μεσοδιάστημα, ο ισχυρός άνδρας της «πράσινης» ΠΑΕ, είχε επικοινωνήσει πολλάκις με τον «Λύμπε», τονίζοντάς του πως συνεχίζει κανονικά στο πλάνο που άρχισε να χαράσσεται στις αρχές Μαΐου κι αυτό αναμένουν να επιβεβαιωθεί στο νέο ραντεβού που θα γίνει τόσο ο Λυμπερόπουλος όσο κι ο Ουζουνίδης.

β) Θα ζητηθεί απ’ τον Λυμπερόπουλο να υπάρξει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα απ’ τη διοίκηση ένας «αέρας» ρευστότητας, πάνω στο σχεδιασμένο μπάτζετ, για τα συμβόλαια που θα πρέπει να «σπάσουν». Κι αναφερόμαστε βεβαίως στα «βαριά» συμβόλαια των Ρινάλντι (500.000 ευρώ ετησίως), Τελάντερ (350.000 ευρώ) και Βέμερ (350.000 ευρώ), για τους οποίους, εκτός από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις (που συνεχίζονται επί καθημερινής βάσης), θα πρέπει -όταν έρθει η στιγμή της συμφωνίας- να δοθούν «cash» συγκεκριμένα ποσά. Ποσά που θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εκείνη την ώρα, προκειμένου να τερματιστούν οι συνεργασίες των παικτών με την ομάδα και να μην υπάρξουν «επιπλοκές» την ύστατη στιγμή.

γ) Αντίστοιχη ρευστότητα (για προκαταβολές) θα ζητηθεί απ’ τον τεχνικό διευθυντή του «τριφυλλιού» και για τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας και τις παραμονές παικτών που κρίνονται βασικά στελέχη του «κορμού». Πλην των ανοικτών υποθέσεων των Κλωναρίδη και Εμποκού, ο Λυμπερόπουλος έχει «τρέξει» ήδη ορισμένες υποθέσεις παικτών που έχουν ξεχωρίσει για το ρόστερ της επόμενης σεζόν (για κάποιους δε, έχει πάρει ήδη και το πρώτο «ΟΚ» απ’ τον Ουζουνίδη), είναι έτοιμος να τις φτάσει σε τελικό στάδιο με το που αρχίσει να «ξεκαθαρίζει» το τοπίο με τις αποδεσμεύσεις. Εντούτοις, θα χρειαστεί και «εφόδια» απ’ τον Αλαφούζο… Δίχως τις υπερβολές και τις σπατάλες των δύο περασμένων καλοκαιριών, αλλά με απαραίτητη τη δυνατότητα πληρωμής των προκαταβολών που θα απαιτηθούν, για να «κλειδώσουν» τα πρώτα deals.

Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν… εύκολα και το απολύτως φυσιολογικό, σε μία «ιδανική» κατάσταση. Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι «πράσινοι» έχουν μπει σε μια πολύ «ζόρικη» περίοδο, όπου απαιτούνται πάρα πολλές πληρωμές σε δόσεις συμβολαίων, διακανονισμών και οφειλομένων εν όψει (και) του ελέγχου της 30ης Ιουνίου απ’ το Financial Control Panel (χρήματα που είναι προγραμματισμένο να καταβάλει ο Αλαφούζος), τα οικονομικά περιθώρια είναι πολύ «συμπιεσμένα». Απ’ την άλλη όμως είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαθέσιμα από νωρίς κάποια χρήματα (και) για το σχεδιασμό της ομάδας! Κι αυτό είναι ένα απ’ τα ζητήματα που θα πέσουν (με πολύ πιο αναλυτικούς αριθμούς αυτή τη φορά) στο τραπέζι της κουβέντας του Αλαφούζου με τον «Λύμπε», που έχει και την ευθύνη για να «τρέξει» το πλάνο…

Πηγή: Contra.gr


«Δεν είπα προδότες τους νέους...»- Εξηγήσεις από τον Κ. Καζάκο για την επίμαχη δήλωσή του

9:33

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/eidhseis-koinwnia-kazakos-prodotes-epimaxh-dhlwsh_n_16962954.html



«Δεν είπα προδότες τους νέους που φεύγουν, είπα προδότες αυτούς που τους οδήγησαν να φύγουν» δήλωσε στο Ράδιο Γάμμα στην Πάτρα ο Κώστας Καζάκος, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για τις δηλώσεις του περί «προδοσίας» των νέων που μεταναστεύουν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του PatrasTimes, ο Κώστας Καζάκος, στις νέες του δηλώσεις, υποστήριξε ότι «βυσσοδομούν» πάνω στη δήλωσή του. «Δεν είπα προδότες τους νέους που φεύγουν. Είπα προδότες αυτούς που τους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με αποτέλεσμα να φύγουν».

«Πως λέγεται αυτό το φαινόμενο; Εξανδραποδισμός δεν λέγεται; Όταν οι στατιστικές της Ευρώπης λένε ότι 500.000 νέοι επιστήμονες έχουν φύγει για μεροκάματο στην Ευρώπη και έχουν κοστίσει στην Ελλάδα 12 δις ευρώ και οι χώρες υποδοχής έχουν επωφεληθεί με 65 δις ευρώ, αυτό δεν είναι εξανδραποδισμός για τον τόπο; Οι νέοι πρέπει να μένουν και να αγωνίζονται στον τόπο τους», τόνισε.


Τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ του Κυριάκου Μητσοτάκη: Έτοιμοι για όλα στη ΝΔ

9:23

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/eidhseis-politikh-ta-oxi-kai-ta-nai-tou-mhtsotakh_n_16962946.html



Γεμίζουν την ατζέντα τους στην ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - μετά την πρόσφατη απώλεια του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη - να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς και να συναντά διαδοχικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το μεσημέρι τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στα γραφεία της οδού Πειραιώς, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στην ιδρυτική διάσκεψη του Concordia Summit.

Η συγκυρία υποχρεώνει τη ΝΔ να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση από τη στιγμή όπου όλα είναι ανοιχτά στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ενώ στο εσωτερικό, η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα της ανάγκης για εθνική συνεννόηση.

Η σχεδόν αυθόρμητη απάντηση που έρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η λέξη «εκλογές» από τη στιγμή που εκτιμούν ότι το κυβερνητικό αίτημα για συγκλιση σε ενα εθνικό θέμα είναι όχι μόνο προσχηματική, αλλά υποκρύπτει και την αποτυχία της στρατηγικής τους.

«Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην ήττα τους» είναι η μόνιμη επωδός στελεχών της ΝΔ για να προσθέσουν ότι «η συναίνεση δεν είναι μια αλα καρτ διαδικασία που απλώς μοιράζει την ευθύνη».

Στο ίδιο πνεύμα, η ηγεσία της ΝΔ αποκλείει και τα σενάρια που κυκλοφορούν περί ενδεχομένου συγκλισης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Προεδρο της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν σανίδα σωτηρίας στις καταστροφικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επιτελείς της Πειραιώς δεν κρύβουν τον φόβο τους για επανάληψη του δραματικού καλοκαιριού του 2015, αν και αυτή τη φορά θεωρούν ότι «η κυβέρνηση πλήρως παραδομένη θα προσπαθήσει ακόμα και έτσι να διαχειριστεί επικοινωνιακά τον επώδυνο συμβιβασμό της για να παραμείνει στην εξουσία».

Είναι προφανές ότι το ίδιο «ζεστό» παραμένει στην γαλάζια ρητορική και το αίτημα για εκλογές, λένε όμως ένα ηχηρό «όχι» στα σενάρια που διακινούνται περι σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας...


«Ψυχραιμία, δύναμη και κάθε επιτυχία» το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις

9:09

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/politiki-minima-tou-prothipourgou-tsipra-gia-ta-paidia-pou-dinoun-panelladikes-exetaseis_n_16962924.html



«Ψυχραιμία, δύναμη και κάθε επιτυχία» εύχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Με ανάρτηση του στο twitter τονίζει πως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να ανοίγει δρόμους για την εκπλήρωση των ονείρων τους και αυτό προσπαθεί να κάνει και με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή, όχι όμως αυτή που κρίνει τα πάντα. Για τα παιδιά μας που διαγωνίζονται αυτές τις ημέρες εύχομαι ψυχραιμία, δύναμη και κάθε επιτυχία. #Πανελλήνιες2017 Ευθύνη δική μας να ανοίγουμε δρόμους για την εκπλήρωση των ονείρων τους. Αυτό προσπαθούμε και με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» γράφει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή, όχι όμως αυτή που κρίνει τα πάντα. (1/3)

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 6, 2017

Για τα παιδιά μας που διαγωνίζονται αυτές τις ημέρες εύχομαι ψυχραιμία, δύναμη και κάθε επιτυχία. #Πανελλήνιες2017 (2/3) pic.twitter.com/TkuH3HL2Py

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 6, 2017

Ευθύνη δική μας να ανοίγουμε δρόμους για την εκπλήρωση των ονείρων τους. Αυτό προσπαθούμε και με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. (3/3)

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 6, 2017

Με ένα tweet και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στα παιδιά που μπαίνουν σήμερα στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Ψυχραιμία και στήριξη στα παιδιά. Η ζωή είναι γεμάτη εξετάσεις και μάχες. Καλη αρχή! Καλη δύναμη! Καλη επιτυχία!» έγραψε στον λογαριασμό του στοο πρόεδρος της ΝΔ.

Ψυχραιμία και στήριξη στα παιδιά. Η ζωή είναι γεμάτη εξετάσεις και μάχες. Καλη αρχή! Καλη δύναμη! Καλη επιτυχία! #Πανελλήνιες2017

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 6, 2017


Κρητικός αγρότης «κούρεψε» τα χρέη του σε τράπεζες κατά 98%

9:04

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/eidhseis-koinwnia-krhtikos-agroths-kourepse-ta-xreh-tou_n_16962920.html



«Κούρεμα» της τάξης του 98% και του 40% αντίστοιχα πέτυχαν αγρότης στην Κρήτη και η σύζυγός του, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του cretapost.gr.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ζευγάρι όφειλε μέσω δέκα δανείων σε πέντε τράπεζες συνολικά το χρηματικό ποσό των 250.000 ευρώ, με μόνο εισόδημα τη σύνταξη της συζύγου, συνταξιούχου δημοτικού υπαλλήλου, ύψους 1200 ευρώ.Τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο αγρότης είναι ένα Ι.Χ , ένα σκάφος και μία συν/κη μερίδα τράπεζας, ενώ η σύζυγος ένα σπίτι 120 τ.μ. Από κοινού το ζευγάρι διαθέτει 10 αγροτεμάχια με ελιές και ένα οικόπεδο 300 τ.μ με παλιό κτίσμα , αντικειμενικής αξίας 9.911,98 ευρώ, (το οποίο τέθηκε προς ρευστοποίηση).

Το Δικαστήριο της Ιεράπετρας ,με την υπαρ.33/2017 απόφαση του, όρισε:

-Δέχεται, την αίτηση εν μέρει
-Ρυθμίζει ,τα χρέη του συζύγου , σε μηνιαίες καταβολές των 100 ευρώ,εκάστη, για τρία χρόνια
-Ρυθμίζει ,τα χρέη της συζύγου , σε μηνιαίες καταβολές των 400 ευρώ,εκάστη, για τρία χρόνια
-Εξαιρεί ,της εκποίησης, την κύρια κατοικία, ιδιοκτησία ,της συζύγου
-«Κουρεύει», το χρέος του συζύγου , των 81.193,00 ευρώ, κατά 98% δηλ. θα πληρώσει ΜΟΝΟ 3.600,00 ευρώ.
«Κουρεύει», το χρέος της συζύγου κατά 64.722 ευρώ,
-Χορηγεί «περίοδο χάριτος» , τριών ετών ,για την σύζυγο
-Επιβάλλει, στην σύζυγο , να καταβάλλει για την διάσωση της κατοικίας της , επί 15 τη (180 δόσεις) το ποσό των 281.4 ευρώ ,μετά την περίοδο χάριτος.

Συνοπτικά: Ο αγρότης, με οφειλές 81.192,73 ευρώ, θα πληρώσει μόνο 3.600 ευρώ και η σύζυγος 169.722,10 ευρώ, εκ των οποίων θα πληρώσει μόνο 65.005,74 ευρώ, συν την αξία των 9.911,98 ευρώ του ακινήτου.


Μεσολάβηση Ερντογάν για την εκτόνωση της διπλωματικής κρίσης, μεταξύ των αραβικών χωρών και του Κατάρ

8:59

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/diethnes-erdogan-diplomatiki-krisi-saoudiki-aravia-katar_n_16962914.html



Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών και του Κατάρ, σύμφωνα με προεδρικές πηγές στην Άγκυρα.

“Η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης, υπογραμμίστηκε στις συνομιλίες, όπως επίσης και η σημασία επικέντρωσης των προσπαθειών στην διπλωματία και τον διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση,” ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, πηγές της τουρκικής προεδρίας.'

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, αλλά και το Μπαχρέιν επιδείνωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, προκαλώντας ένα σημαντικό διπλωματικό ρήγμα στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ισχυρότερων αραβικών χωρών, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η Τουρκία από την πλευρά της, διατηρεί καλές σχέσεις με το Κατάρ, αλλά και με αρκετές αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου, ενώ αξιοποιεί την κατάσταση της έντασης που προκλήθηκε διπλωματικά, προκειμένου ν' αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


Τρεις ημέρες στη Βιέννη

10:14

http://www.huffingtonpost.gr/mylandingrunwaycom/-_11914_b_16921046.html



Μα φυσικά και είναι αρκετές. Είναι αρκετές για να κάνεις τις βόλτες σου, να πας σε κονσέρτο (στην πόλη της μουσικής είσαι, άλλωστε), να φας γλυκό και σνίτσελ, αλλά και να δεις, επιλεγμένα, κάποια σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Σίγουρα δεν είναι αρκετές για να δεις κάθε γωνιά της, να μπεις σε κάθε μουσείο ή παλάτι ή να πας μια μονοήμερη στο υπέροχο Σάλτσμπουργκ. Είναι, όμως, αρκετές για να πάρεις μια «δόση» βιεννέζικης αύρας και να αφήσεις το μουσικό της αέρα να σε παρασύρει.

Στη σύντομη αυτή επίσκεψή μου, είχα σχεδόν τρεις ημέρες μπροστά μου και φρόντισα να τις εκμεταλλευτώ όσο καλύτερα μπορούσα. Επίσης, στο παρελθόν έχω επισκεφθεί ξανά την πόλη, οπότε είχα βγάλει από τη λίστα μου τα, ας το πούμε, must. Πάμε να δούμε;

pho

Ημέρα Πρώτη

Με ορμητήριο την οδό Ungargasse (εκεί βρισκόταν το ξενοδοχείο μου) έκανα μια μεγάλη βόλτα. Περπάτησα μέχρι το Soviet War Memoriam και από εκεί πήγα στο Παλάτι Belvedere. Δεν μπήκα μέσα γιατί το έχω επισκεφθεί στο παρελθόν. Επίσης, ήθελα να εκμεταλλευτώ την υπέροχη ηλιόλουστη ημέρα και να περπατήσω. «Χάθηκα» για λίγο στους κήπους του παλατιού και έκατσα σε ένα από τα παγκάκια, απολαμβάνοντας τη στιγμή και την θέα στην πόλη.

pho

Βεβαίως, εάν έχεις χρόνο στη διάθεσή σου, αξίζει να μπεις στο παλάτι και να θαυμάσεις τα έργα ζωγραφικής κορυφαίων ζωγράφων, όπως του Κλιμτ.

pho

pho

Έπειτα, βόλτα στη διάσημη και κεντρική πλατεία Stephansplatz, η οποία πήρε το όνομά της από τον επιβλητικό ναό Stephansdom. Αν θέλεις, μπορείς να ανέβεις επάνω, στη στέγη, και να θαυμάσεις μια μοναδική θέα της πόλης! Γύρω από την πλατεία θα δεις πολλούς εμπορικούς δρόμους, αλλά και όμορφα και παραδοσιακά καφέ.

pho

pho

Αν θέλεις, βέβαια, μπορείς να πας στο περίφημο Café Sacher για να γευθείς το επίσης περίφημο κέικ sachertorte. Πρόκειται για κέικ σοκολάτας με εσωτερική στρώση μαρμελάδα βερίκοκο. Όσο παράξενο κι αν σου ακουστεί, δεν είμαι φίλη της μαρμελάδας, ειδικά μέσα στο σοκολατένιο κέικ, οπότε το καφέ αυτό το προσπέρασα. Να σου πω όμως, ότι το προσπέρασα για ακόμη δυο λόγους. Το έχω επισκεφθεί στο παρελθόν (και ναι, είχα φάει μόνο μια μπουκιά από το κέικ) και δεύτερον είχε ουρά.

pho

Έτσι, άφησα (για λίγο) το γλυκό στην άκρη και πήγα σε, μα τι άλλο, στο σνίτσελ φυσικά! Σου προτείνω ανεπιφύλακτα το Figmuller, που βρίσκεται σε μια στοά, κοντά στην Stephanplatz. ΚΟΡΥΦΑΙΟ σνίτσελ. Τόσο γευστικό και ελαφρύ, που θα παραγγείλεις και δεύτερο, κι ας είναι μεγάλο, όπως βλέπεις. Να το συνοδεύσεις με πατατοσαλάτα.

pho

Ημέρα Δεύτερη

Επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Πραγματικά επιβλητική! Στο ίδιο σύμπλεγμα κτιρίων στεγάζεται και το Hofburg. Εκεί βρίσκονται τα χειμερινά ανάκτορα της πριγκίπισσας Σίσσυ.

pho

pho

Αφού ολοκληρώσεις την επίσκεψή σου εκεί, πήγαινε περπατώντας έως την Όπερα της Βιέννης (Vienna State Opera), μια από τις πιο αξιόλογες και διάσημες του κόσμου. Αν μπεις μέσα, θα δεις μια μεγάλη μαρμάρινη σκάλα, διακοσμημένη με καθρέπτες και τοιχογραφίες.

pho

Για φανταστικό γλυκό, να πας στο L. Heiner. Βρίσκεται σε εμπορικό δρόμο, πολύ κοντά στον καθεδρικό και η αλήθεια είναι ότι δεν θα σου τραβήξει το μάτι. Αν, όμως, του δώσεις μια ευκαιρία, θα σε εντυπωσιάσει! Μέσα είναι ατμοσφαιρικό, με λεπτομέρειες- αντίκες. Θα αισθανθείς ότι έχεις ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Επειδή όμως η μέρα ήταν υπέροχη, έκατσα έξω. Πήρα καφέ και το πεντανόστιμο κέικ Esterházy, κέικ από βανίλια και φουντούκι.

pho

Μετά, συνεχίζοντας τη βόλτα, εντόπισα ένα street food point με λουκάνικα και bagels. Πήρα ένα bagel στο χέρι και συνέχισα. Ε, στην Αυστρία ήμουν, να μην την γευθώ;!

Κάπου εκεί, έλαβα ένα μήνυμα από μια παρέα. «Έλα στο Kaffee Alt Wien». Και πήγα, φυσικά. Ήταν πρόταση ντόπιου μέλους της παρέας και η ατμόσφαιρα εκεί ήταν υπέροχη! Ωραίες γεύσεις, κρασιά, διακόσμηση.

pho

Το βραδάκι το πλάνο είχε κονσέρτο κλασικής μουσικής. Δε γίνεται να είσαι στη Βιέννη και να μην ακούσεις ένα κονσέρτο. Αυτό που επέλεξα ήταν πολύ καλό από άποψη μουσικής, καθώς έπαιζαν μέλη της Φιλαρμονικής, αρκετά τουριστικό δε. Τουριστικό με την έννοια ότι δεν υπήρχε κάποιο dress code. Μπορούσες να πας ντυμένος όπως ήθελες, ακόμη και με τα αθλητικά μετά τη βόλτα. Το τονίζω, γιατί συνήθως σε τέτοιες βραδιές υπάρχει συγκεκριμένος κώδικας ντυσίματος.

pho

Η βραδιά (και η ημέρα) έκλεισε με μπίρα, κρασί και σνακ στη μπιραρία Cafe Bendl. Και γευστικότατα σνακ, σε πολύ προσιτές τιμές, και υπέροχη ατμόσφαιρα.

Ημέρα Τρίτη

Πρωινό στο Café Central! Ε ναι, αυτό είναι must! Και δεν περιμένεις ουρά (τουλάχιστον αν πας αρκετά πρωί), και η ατμόσφαιρα είναι υπέροχη, και το προσωπικό ευγενέστατο και ό,τι πάρεις αξιόλογο. Το Café Central είναι ιστορικό. Στα τραπέζια του έχει κάτσει ο Φρόιντ και τους τοίχους κοσμούν μεγάλοι και επιβλητικοί πίνακες ζωγραφικής.

pho

Τέλος, και λίγο πριν την πτήση της επιστροφής, βόλτα στη «συνοικία του πολιτισμού», Museums Quartier. Πέρα από τα μουσεία Leopold και Μοντέρνας Τέχνης, η εν λόγω γειτονιά φιλοξενεί διοργανώσεις ποικίλων πολιτιστικών δρώμενων. Εκθέσεις, παρουσιάσεις, προβολές ταινιών. Επίσης, θα βρεις και μουσικές σκηνές, αλλά και πολλά καφέ, εστιατόρια και μαγαζάκια.

photo

Και κάπου εδώ, ολοκληρώθηκε η σύντομη επίσκεψή μου στη Βιέννη. Stay tuned γιατί ακολουθεί άλλος προορισμός, εξωτικός και καλοκαιρινός!


Δείτε περισσότερα στη σελίδα του mylandingrunway.com


Οι Γυναίκες του Τείχους

10:49

http://www.huffingtonpost.gr/georgia-gleoudi/-_11913_b_16920634.html



Η αρχή

Ήταν 1η Μαΐου του 1989, όταν μία ομάδα γυναικών κρατώντας την Τορά και φορώντας το ταλίτ, το παραδοσιακό ένδυμα της εβραϊκής προσευχής, προσπάθησε να προσευχηθεί δυνατά στο Τείχος των Δακρύων για το Rosh Hodesh (η λειτουργία που γίνεται για την έναρξη του μήνα στο εβραϊκό ημερολόγιο). Υπέρ-ορθόδοξοι άντρες και γυναίκες κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους και με φυσική και λεκτική βία, κατάφεραν να τις εκδιώξουν από το Kotel (το Τείχος των Δακρύων στα εβραϊκά) με το επιχείρημα ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να προσεύχονται στο Τείχος και ότι προσβάλλουν τα καθιερωμένα ήθη και την ίδια τη θρησκεία τους. Έκτοτε, στο Ισραήλ έχει ανοίξει ένας τεράστιος διάλογος όπου το κοσμικό και το θρησκευτικό κράτος έρχονται συνέχεια σε σύγκρουση, κάνοντας ελάχιστα βήματα για συμφιλίωση. Όπως είπε και η Riki Shapira, μέλος της οργάνωσης «Γυναίκες του Τείχους -- Women of the Wall», στην εκπομπή του Reza Aslan "Believer", «Εάν η κοινωνία του Ισραήλ δεν είναι ανοιχτή έτσι ώστε να λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα και διαμάχες, τότε δεν θα είναι ποτέ ανοιχτή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της με τους άλλους».

Η σύγκρουση

Από το 1989 έως σήμερα, η οργάνωση «Γυναίκες του Τείχους», δίνει έναν αγώνα για το δικαίωμά τους να προσεύχονται με την Τορά και όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στο Τείχος των Δακρύων. Σκοπός τους είναι να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση και ίση μεταχείριση κατά τη διάρκεια της προσευχής στο Τείχος, με τους άντρες αλλά και με την ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα η οποία μονοπωλεί τη θρησκευτική και πολιτική ζωή του τόπου. Μέχρι και σήμερα, η θρησκευτική και πολιτική σκηνή του Ισραήλ όχι μόνο δεν είδε με καλό μάτι την κίνησή τους, αλλά έχει προβεί σε συλλήψεις των γυναικών κατά τη διάρκεια της προσευχής τους και στην πρόκληση σωματικής βίας, προσπαθώντας να αποθαρρύνει οποιαδήποτε πράξη «αντίστασης». Το 2003, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, ύστερα από προσφυγή της οργάνωσης «Γυναίκες του Τείχους» εξέδωσε την απόφαση ότι οι γυναίκες απαγορεύεται να προσεύχονται στο Τείχος με την Τορά και το ένδυμα προσευχής. Βάση αυτής της απόφασης ήταν ότι η οργάνωση «σπάει] την παράδοση του μέρους και θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των υπολοίπων.

Το Western Wall Heritage Foundation κρατάει τον απόλυτο έλεγχο του Τείχους των Δακρύων τις τελευταίες δεκαετίες και όπως φαίνεται έχει την απόλυτη στήριξη των πολιτικών. Ο Διευθυντής του WWHF, Ραβίνος Shmuel Rabbinowitz, αναφερόμενος στη διαμάχη με τις Γυναίκες του Τείχους, έχει πει: «Το Τείχος δεν μπορεί να είναι τόπος για καμία μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας, δεν μπορεί να είναι ένα μέρος για την ικανοποίηση του εγωισμού όπου ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει. Οι Γυναίκες του Τείχους δεν μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες και να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Φοβάμαι ότι θέλουν να δημιουργήσουν μία κατάσταση εμφυλίου.»

Η εβραϊκή διασπορά

Οι συλλήψεις των Γυναικών του Τείχους και η αντιμετώπιση τους από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει την οργή και την αντίδραση της εβραϊκής διασποράς, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εβραϊκή διασπορά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση του κράτους του Ισραήλ και συνεχίζει να προσφέρει μεγάλη στήριξη μέχρι και σήμερα. Παρόλα αυτά, η στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ για το θέμα του Τείχους των Δακρύων έχει ξεσηκώσει τις αναμορφωμένες και συντηρητικές (αλλά όχι ορθόδοξες) εβραϊκές κοινότητες της διασποράς οι οποίες κατηγορούν το Ισραήλ για την μετατροπή ενός εθνικού μνημείου που ανήκει σε όλους τους Εβραίους σε μία υπέρ-ορθόδοξη συναγωγή. Πρόσφατα, ο Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων, David Azoulay προκάλεσε μεγάλο ξεσηκωμό όταν ανέφερε ότι δεν θεωρεί πραγματικούς Εβραίους όσους ανήκουν στις αναμορφωμένες εβραϊκές κοινότητες και ότι αυτή η νέα μορφή Ιουδαϊσμού η οποία παράλληλα ενθαρρύνει μεταρρυθμιστικές κινήσεις όπως αυτές των Γυναικών του Τείχους, θα αποτελέσει μία καταστροφή για το Ισραήλ.

Μετά την οργισμένη αντίδραση των Εβραίων της διασποράς και τις συλλήψεις γυναικών βουλευτών του Ισραήλ οι οποίες ενώθηκαν με τις ΓτΤ για την προσευχή τους στο Τείχος καθώς και δύο γυναικών ραβίνων από την Αμερική, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου ανέθεσε στο Natan Sharansky, πρόεδρο του Εβραϊκού Πρακτορείου (Jewish Agency) να βρει σύντομα μία συμβιβαστική λύση η οποία να εξυπηρετεί όλες τις πλευρές και να κάνει το Τείχος των Δακρύων προσιτό σε όλους τους Εβραίους ανεξαιρέτως.

Το Jewish Agency αποτελεί μία ημι-κυβερνητική οργάνωση η οποία εργάζεται για τις σχέσεις του Ισραήλ με την εβραϊκή διασπορά και αποτελείται από μέλη όλων των διαφορετικών εβραϊκών κοινοτήτων. Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση για αυτή την ανάθεση, ο Sharansky έλαβε 10.000 emails από Εβραίους της διασποράς έτσι ώστε να βιαστεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της προσευχής στο Τείχος. «Πρέπει να βρούμε μία λύση όπου κανένας δεν θα νιώθει ότι έχει υποστεί διάκριση προς όφελος κάποιου άλλου και δεν θα χρειαστεί να δούμε ξανά εικόνες βίας στο Τείχος. Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά οι Εβραίοι μάθαμε ότι δεν είναι τίποτα εύκολο.» Μέχρι το 2013, αρκετές επιτροπές είχαν συσταθεί με σκοπό να βρουν μία λύση. Παρόλα αυτά, όλες απέτυχαν να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις ή δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στο χρονικό πλαίσιο το οποίο τους είχε τεθεί, για δύο και πλέον δεκαετίες.

Η πορεία για το Robinson's Arch

Το Jewish Agency ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου έτσι ώστε να διευθετήσει το θέμα της ισότητας της προσευχής στο Kotel. Οι αντιδράσεις πολλές και οι ισορροπίες εξαιρετικά ευαίσθητες έτσι ώστε να μην θίξει το θρησκευτικό συναίσθημα των υπέρ-ορθόδοξων Εβραίων οι οποίοι καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση και την άσκηση επίσημης πολιτικής. Με γνώμονα τη διατήρηση του δημοκρατικού και κοσμικού χαρακτήρα του Ισραήλ, το 2013, ο Δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, Moshe Sobel, καταδίκασε τη σύλληψη πέντε γυναικών τον Απρίλιο του 2013, οι οποίες προσπάθησαν να προσευχηθούν δυνατά με την Τορά και το ένδυμα προσευχής. Επίσης, έβγαλε το συμπέρασμα ότι το δικαίωμα των γυναικών για προσευχή στο Τείχος δεν παραβιάζει κανένα «τοπικό έθιμο» και καμία θρησκευτική συνείδηση.

Τον Αύγουστο του 2013, η ισραηλινή κυβέρνηση ψήφισε την πρόταση του Jewish Agency για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου προσευχής και περισυλλογής για γυναίκες και μη -- ορθόδοξους Εβραίους. Στο συγκεκριμένο χώρο προσευχής, άντρες και γυναίκες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί αλλά και να κάνουν τις λειτουργίες τους στις μεγάλες εβραϊκές γιορτές. Ο χώρος θα παρέμενε ανοιχτός και προσβάσιμος όλο το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα ενώ θα είναι διαθέσιμοι κύλινδροι της Τορά, βιβλία προσευχών και ενδύματα προσευχής καθώς και βοηθοί που θα εξυπηρετούν όσους θέλουν να προσευχηθούν. Για αυτό το μέρος, επιλέχθηκε η τοποθεσία του Robinson's Arch. Το Robinson's Arch αποτελεί ένα ξεχωριστό μέρος, στην άλλη άκρη του Τείχους το οποίο δεν έχει φυσική επαφή με το Τείχος. Οι άνθρωποι που συρρέουν στο Robinson's Arch για να προσευχηθούν, στέκονται σε μία εξέδρα (τη λεγόμενη Ezrat Yisrael) αρκετά μέτρα μακρυά από το Τείχος χωρίς καμία δυνατότητα να το αγγίξουν. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου το περιέγραψε ως μία δίκαιη και αποτελεσματική λύση καθώς και ως ένα συμβιβασμό ο οποίος θα ενώσει τον εβραϊκό λαό.

Οι αντιδράσεις

«Η Κυβέρνηση του Ισραήλ μας έκανε ένα δώρο... ένα ντεκ για να βάλουμε τις ξαπλώστρες μας ως απάντηση στα αιτήματά μας. Το μόνο που κατάφεραν είναι η δημιουργία ενός Τείχους για Εβραίους δεύτερης κατηγορίας. Αρνούμαι να το δεχτώ.», είπε η Anat Hoffman, πρόεδρος των Γυναικών του Τείχους. Οι ΓτΤ θεωρούν ότι η δημιουργία της Ezrat Yisrael αποτελεί πολλά βήματα πίσω και έναν τρόπο να φιμώσουν τις φωνές τους χωρίς να ταρακουνήσουν τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες. «Η απόλυτη ισότητα για προσευχή στο Τείχος είναι πολλά βήματα μακρυά.», είπε με επίσημη ανακοίνωση της η Ένωση για τον Αναμορφωμένο Ιουδαϊσμό. Η επιθυμία των Εβραίων να προσευχηθούν στο Τείχος αφορά το συναίσθημα και όχι τις πέτρες. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο το Ισραήλ θα καταφέρει να φέρει την ισότητα μέσα στην ίδια του την κοινωνία και κατά πόσο θα καταφέρει να ισορροπήσει τον κοσμικό και θρησκευτικό του χαρακτήρα.


Eσύ τι λες, μπορούμε να είμαστε όμορφες με το δικό μας τρόπο;

10:13

http://www.huffingtonpost.gr/efi-anesti/e-_2_b_16920504.html



Η απάντηση δεν χρειάζεται να είναι βιαστική. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για λίγη παραπάνω σκέψη. Κανένα φίλτρο δεν χρειάζεται η αίσθηση της άνεσης που νιώθουμε όταν είμαστε μόνες, χωρίς ίχνος μακιγιάζ και πολλά φτιασίδια.

Είναι καιρός να αποδεχθούμε τη φυσική ομορφιά μας. Άλλωστε τα ψεγάδια μας, αυτά τα μικρά κι ασήμαντα, είναι μοναδικά κι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον. Αρκεί να τα αποδεχθούμε και να τα αγαπήσουμε. Πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμος να είμαστε όλες ίδιες; Ας το αναλογιστούμε τώρα που καλοκαιριάζει κι η ανάλαφρη αίσθηση που έχουμε βοηθάει.

Συζητώντας συχνά με beauty editors από ολόκληρο τον κόσμο, καταλήγουμε πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: από μικρά παιδιά, αντί να μας εκπαιδεύουν να διαφέρουμε μας εκπαιδεύουν να μοιάζουμε. Και μετά, τι;

Στο μεταξύ, μεγαλώνοντας αποφασίζουμε που θα σταθούμε και πως θα διαχειριστούμε την όποια ομορφιά μας. Κι ευτυχώς που υπάρχουν (και θα υπάρχουν) σπουδαίες εταιρείες καλλυντικών, που σεβόμενες τη διαφορετικότητα, φυσικότητα και εν τέλει την προσωπικότητα κάθε γυναίκας προσφέρουν πεμπνευσμένες κι αξιόλογες ιστορίες πίσω από τις καμπάνιές τους, καλώντας μας να είμαστε όμορφες με το δικό μας τρόπο.


Ψηφιακή ελευθερία vs ψηφιακός φεουδαλισμός. Οι νέοι ως ψηφιακοί υπήκοοι

10:54

http://www.huffingtonpost.gr/sotiris-xtouris/-vs-_12_b_16919696.html



Το πνεύμα της ψηφιακής ελευθέριας που απολαμβάνουν οι νέοι σήμερα απορρέει από τη δυνατότητα της απρόσκοπτης επικοινωνίας και της έκφρασης που δεν ελέγχονται από το κοινωνικό κατεστημένο αλλά και από το παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα. Μια νέα «υποχρεωτική» τεχνολογία του εαυτού (Rose 1999) συνδέεται αποφασιστικά με την ψηφιακή τεχνολογία. Στο πνεύμα της εποχής ανήκει όμως και η αποδοχή από την ηλικιακή ομάδα των νέων μιας νέας παγκόσμιας ελίτ των digital super reach που συγκεντρώνουν τον τεράστιο πλούτο τους μέσα από την εμπορευματοποίηση της ελεύθερης κοινωνικής δικτύωσης των νέων ή την πώληση εμπορευμάτων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Οι ιδιοκτήτες του Facebook, της Google, της Amazon, Air B&B, και άλλων ψηφιακών κολοσσών εμπορευματοποιούν τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης πουλώντας κρυφή διαφήμιση προς τους χρήστες του διαδικτύου ή μεσολαβώντας στη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών. Η υπεραξία των προϊόντων που πωλούνται άμεσα ή έμμεσα προς τους χρήστες του διαδικτύου διαμοιράζεται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ψηφιακών μέσων και τους αρχικούς παραγωγούς των προϊόντων. Οι ψηφιακές επιχειρήσεις αποκτούν με αυτό τον τρόπο ηγεμονικές θέσεις στην αγορά ενώ ταυτόχρονα διεισδύουν πλήρως στον Βιόκοσμο των νέων καθορίζοντας, τις προτιμήσεις και το στιλ ζωής τους.

Η επιθυμητή νεανική αυθεντικότητα ταυτίζεται με αυτό τον τρόπο με υλικά και εικονικά αντικείμενα, παράλληλα προς τη διάσταση που δημιουργείται ανάμεσα στην αυθεντικότητα και τη δήλωση του «ανήκειν» (Widdicombe & Wooffitt 1995). Η πληροφορία, που μοιάζει αντικειμενική, φιλτράρεται πλήρως από την αγορά της άμεσης και έμμεσης διαφήμισης στη Google και τις άλλες πλατφόρμες αναζήτησης στο διαδίκτυο. Έτσι συγχέεται μια ελεύθερη ατομική δράση με έναν κατασκευασμένο ψηφιακό κόσμο. Για ορισμένα παγκόσμια δίκτυα αυτή η υβριδική πραγματικότητα έχει ως κύριο στόχο τη γρήγορη συσσώρευση πλούτου από μια μικρή ελίτ, μέσα από την παγκόσμια δικτύωση. Στους νέους αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αξιολογούνται θετικά, κυρίως εξαιτίας της άμεσης χρηστικότητάς τους. Σπάνια διατυπώνεται κριτική, από την πλευρά τους, της αλλοιωμένης πραγματικότητας που συχνά δημιουργούν ακόμα και στις περιπτώσεις ενός συστηματικού cyber bullying.

Οι ιδιοκτήτες των ψηφιακών αναδεικνύονται όμως ως μια νέα «ψηφιακή φεουδαλική αριστοκρατία» που εξασφαλίζει ασυλία απέναντι στις εθνικές νομοθεσίες και τις φορολογικές αρχές. Οι Google, Apple, Amazon, Starbucks, έρχονται σπάνια στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, όπως πρόσφατα έγινε στη Γαλλία όπου η φοροδιαφυγή της Google εκτιμήθηκε σε £1,2 δισ. Το σημαντικότερο ωστόσο πρόβλημα σε αυτή την πρακτική τους είναι ότι εκείνο που οι νέοι αξιολογούν σήμερα στο διαδίκτυο ως χώρο ελευθερίας και επικοινωνίας, αποδεικνύεται ταυτόχρονα, μετά από πιο προσεκτική εξέταση, ένα πεδίο αλλοτριωτικής χρήσης της ανοιχτής τους επικοινωνίας και της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Μια διαπίστωση που γίνεται ακόμα πιο οδυνηρή όταν ορισμένες πλατφόρμες καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο όλα τα πεδία επικοινωνίας και δραστηριότητας των νέων, όπως τα ταξίδια, η μόρφωση, η αναζήτηση ψυχαγωγίας, η δημιουργία φίλων και ομάδων συνομήλικων. Στο νέο πνεύμα της ψηφιακής εποχής αναδύεται μια νέα φωτεινή πλευρά του δημόσιου χώρου που έχει σχέση με την ελεύθερη ενημέρωση και τη συμμετοχική κουλτούρα (Jenkins 2006) αλλά, από την άλλη, το διαδίκτυο επιβάλλεται με την εξαρτησιακή του ψυχική και πρακτική του διάσταση, όσον αφορά στα κοινωνικά δίκτυα, τον ελεύθερο χρόνο και την εργασία.

Ορισμένοι χρήστες μηχανών αναζήτησης δεν μπορούν πλέον να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτές καθώς όλες οι δραστηριότητές τους έχουν οργανωθεί γύρω από μια ψηφιακή πλατφόρμα. Έτσι δημιουργείται μια μορφή ενός νέου ψηφιακού υπηκόου που δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει τη λειτουργία και τη νομιμοποίηση του κυρίαρχου μέσου, όπως στο παρελθόν συνέβαινε με τον «φεουδάρχη» που είχε σε πλήρη εξάρτηση τον υπήκοό του προσφέροντάς του βέβαια κάποια προστασία και τροφή. Επίσης είναι δύσκολο να μαζέψει τα υπάρχοντά του και να εγκαταλείψει το ψηφιακό domain, καθώς οι φωτογραφίες, το ψηφιακό προφίλ, τα emails, οι διαδρομές αναζήτησης και οι διαδρομές στον ψηφιακό κόσμο παραμένουν στην ιδιοκτησία της ψηφιακής πλατφόρμας.


Με αναφορά στο βιβλίο: Οι νέοι στην Ελλάδα Σήμερα, Κοινωνική κατάσταση, Εργασία και Κοινωνικά Δίκτυα, Η εποχή της Generation G., Σωτήρης Χτούρης, Εκδόσεις (Επίκεντρο 2017)


Η φωνή του λαού (vox populi)

10:48

http://www.huffingtonpost.gr/cas-mudde/-vox-populi_b_16893334.html



Δεδομένου ότι η λαϊκιστική πολιτική είναι ουσιαστικά ένας αγώνας «του αγνού λαού» κατά «της διεφθαρμένης ελίτ», και ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τη λαϊκή κυριαρχία με κάθε κόστος, είναι σημαντικό για τους λαϊκιστές ηγέτες να αυτοπαρουσιάζονται ως η πραγματική φωνή του λαού. Ακριβώς όπως «ο λαός» και «η ελίτ» είναι κατασκευές, που συνήθως βασίζονται σε μια διαστρεβλωμένη ερμηνεία της πραγματικότητας, η φωνή του λαού (vox populi) είναι μια κατασκευή του λαϊκιστή ηγέτη - που κατά ειρωνικό τρόπο συχνά αθέλητα ενισχύεται από μια αντι-λαϊκιστική ρητορική του κατεστημένου. Αυτή η κατασκευή αποτελείται από δύο ξεχωριστές αλλά αλληλένδετες διαδικασίες: (1) διαχωρισμό από την ελίτ και (2) σύνδεση με τον λαό. Ενώ η πρώτη διαδικασία σχετίζεται με τη θέση του αουτσάιντερ των λαϊκιστών ηγετών, η δεύτερη διαδικασία συνδέεται με την υποτιθέμενη αυθεντικότητά τους.

Οι λαϊκιστές ηγέτες πρέπει να πείσουν τους οπαδούς τους ότι δεν ανήκουν στη (διεφθαρμένη) ελίτ αλλά είναι μέρος του (αγνού) λαού. Ο λαϊκιστής ισχυρός άνδρας το καταφέρνει δίνοντας έμφαση στη δράση και την αρρενωπότητα, χρησιμοποιώντας τα πολιτισμικά στερεότυπα του λαού και προτείνοντας λύσεις της «κοινής λογικής» αντίθετα με τη γνώμη των ειδικών. Όμως άλλοι λαϊκιστές ηγέτες πρέπει να είναι πιο δημιουργικοί. Εδώ θα δώσουμε παραδείγματα ομάδων λιγότερο συνηθισμένων λαϊκιστών δρώντων που αυτοπαρουσιάζονται ως η φωνή του λαού χρησιμοποιώντας το φύλο τους, το επάγγελμά του και την εθνικότητά τους.


Γυναίκες


Παρά το γεγονός ότι το στερεότυπο του ισχυρού άνδρα εξακολουθεί να κυριαρχεί στη δημόσια αντίληψη για τον λαϊκισμό, υπάρχουν πολλά παραδείγματα λαϊκιστριών ηγέτιδων. Ενδεχομένως η πρώτη διάσημη λαϊκίστρια ήταν η Εύα Περόν (1919-1952), η δεύτερη σύζυγος του Χουάν Ντομίνγκο Περόν, ο οποίος συνέχισε να εμπνέει απλούς Αργεντινούς και διάσημους ξένους εξίσου (όπως την Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ Μαντόνα). Κάποιες σύγχρονες λαϊκίστριες σχετίζονται επίσης με λαϊκιστές ισχυρούς άνδρες, όπως η Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία και η Γίνγκλακ Σιναουάτρα στην Ταϊλάνδη. Όμως πολλές λαϊκίστριες ηγέτιδες είναι αυτοδημιούργητες, γυναίκες που δημιούργησαν τη δική τους πολιτική καριέρα. Ίσως το καλύτερο παράδειγμα είναι η Πωλίν Χάνσον, η οποία ίδρυσε το κόμμα Ένα Έθνος (ONP) στην Αυστραλία και η οποία ήταν ο κύριος λόγος για την, ομολογουμένως βραχύβια, επιτυχία του κόμματος. Άλλα παραδείγματα είναι η Πία Κιερσγκάρντ, η πρώην ηγέτιδα του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας (DF), η Φράουκε Πέτρι, η νυν ηγέτιδα του Κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η Σιβ Γιένσεν, η νυν ηγέτιδα του νορβηγικού Κόμματος της Προόδου (FrP), και η Σάρα Πέιλιν, η φλογερή πρώην κυβερνήτης της Αλάσκα.

Ακριβώς όπως οι λαϊκιστές ισχυροί άνδρες, οι λαϊκίστριες ηγέτιδες χρησιμοποιούν έμφυλες ιδέες για την κοινωνία προκειμένου να κατασκευάσουν την εικόνα τους ως η vox populi. Κυριότερα, χρησιμοποιούν το φύλο τους για να κατασκευάσουν τη θέση τους ως αουτσάιντερ. Το γεγονός και μόνο ότι είναι γυναίκες, ενώ η μεγάλη πλειονότητα της (πολιτικής) ελίτ είναι άνδρες, ενισχύει την εικόνα τους ως πολιτικούς αουτσάιντερ. Για παράδειγμα, η Πέιλιν τόνισε την αντίθεσή της στο δίκτυο των «γνωστών αγοριών» στην πολιτική της Αλάσκα και των ΗΠΑ. Και επιπλέον, οι έμφυλες ιδέες για την κοινωνία βοηθούν τις λαϊκίστριες να αυτοπαρουσιάζονται ως απρόθυμες πολιτικοί. Όταν εισήλθε στην πολιτική, η Χάνσον δήλωσε: «Ήρθα εδώ όχι ως μια απαστράπτουσα πολιτικός, αλλά ως μια γυναίκα που έχει δεχτεί πολλά πλήγματα στη ζωή της».

Για να δημιουργήσουν έναν σύνδεσμο με τον αγνό λαό, πολλές λαϊκίστριες τονίζουν τα χαρακτηριστικά της «καλής γυναίκας», όπως ορίζονται από την κουλτούρα τους, παρουσιάζοντας συχνά ότι είναι πρώτα από όλα μητέρες και σύζυγοι. Αυτό τις βοηθάει να εμφανίζονται «αυθεντικές» και δημιουργεί έναν δεσμό με τους ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι το κατεστημένο τούς αγνοεί. Η Πέιλιν δημιούργησε τον διάσημο όρο «hockey mom», σε αναλογία με τον πιο συνηθισμένο όρο στην Αμερική «soccer mom» για να ταιριάζει στο πολιτισμικό πλαίσιο της Αλάσκα, καθώς και τον όρο «mama grizzly», για να ενισχύσει τα έμφυλα στερεότυπα της πολύ προστατευτικής μητέρας. Σε ένα ιδιαίτερα διδακτικό έμφυλο μείγμα εθνικισμού και λαϊκισμού, η Χάνσον δήλωσε: «Ενδιαφέρομαι τόσο παθιασμένα για αυτήν τη χώρα, είναι σαν να είμαι η μητέρα της, η Αυστραλία είναι το σπίτι μου και ο αυστραλιανός λαός είναι τα παιδιά μου».


Επιχειρηματίες


Ένα άλλο αρκετά συνηθισμένο αλλά σε γενικές γραμμές αγνοημένο είδος λαϊκιστή ηγέτη είναι ο επιχειρηματίας. Κάποιοι από τους πιο διάσημους λαϊκιστές ήταν επιτυχημένοι επιχειρηματίες οι οποίοι ανήκαν στους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα τους προτού γίνουν η φωνή του απλού λαού. Το Forbes υπολόγισε ότι η οικογενειακή περιουσία των Σιναουάτρα ήταν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, ποσό που την καθιστά τη δέκατη πλουσιότερη οικογένεια στην Ταϊλάνδη, ενώ υπολόγισε τον πλούτο της οικογένειας Μπερλουσκόνι στο συγκλονιστικό ποσό των 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την έκτη πλουσιότερη οικογένεια στην Ιταλία. Η περιουσία του Ρος Περό, του λαϊκιστή υποψηφίου για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 1992, υπολογίζεται περίπου σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που τον κατέτασσε ως τον 155ο πλουσιότερο άνθρωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015.

Επειδή ο λαϊκισμός βασίζεται σε μετωπική επίθεση κατά του κατεστημένου, ο συνδυασμός «επιχειρηματία-λαϊκιστή» δεν είναι πάντα εύκολο να πουλήσει. Όμως δεδομένου ότι η λαϊκιστική διάκριση μεταξύ του λαού και της ελίτ δεν βασίζεται βασικά σε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια -όπως την κοινωνική τάξη ή τον πλούτο- αλλά αντίθετα στην ηθική, οι επιχειρηματίες-λαϊκιστές καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο για να κατασκευάσουν το στάτους τους ως πολιτικών αουτσάιντερ.

Αυτοπαρουσιάζονται ως τίμιοι και αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες οι οποίοι έκαναν την περιουσία τους παρά τους διεφθαρμένους πολιτικούς, όχι χάρη σε αυτούς! Επιπλέον, οι επιχειρηματίες-λαϊκιστές ισχυρίζονται ότι είναι απρόθυμοι πολιτικοί, οι οποίοι, αντίθετα με τους επαγγελματίες πολιτικούς, δεν εισήλθαν στην πολιτική για να αποκομίσουν οικονομικό κέρδος. Πάντα με τα γλαφυρά λόγια του Μπερλουσκόνι: «Δεν έχω ανάγκη να πάρω το αξίωμα για να αποκτήσω δύναμη. Έχω σπίτια σε όλον τον κόσμο, τεράστια πλοία ... όμορφα αεροπλάνα, μια όμορφη γυναίκα, μια όμορφη οικογένεια... κάνω μια θυσία». Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, παρουσιάστηκε ως ένας αουτσάιντερ με μοναδικό σκοπό να υπηρετήσει τον λαό. Όπως ισχυρίστηκε σε μία από τις προεκλογικές του ομιλίες το 2016, «θα είναι μια νέα ημέρα για την Αμερική. Η κυβέρνηση θα ακούει και πάλι τον λαό. Οι ψηφοφόροι, και όχι τα ειδικά συμφέροντα, θα κυβερνούν».

Με την πρώτη ματιά, θα δημιουργούνταν η εντύπωση ότι είναι αδύνατον οι επιχειρηματίες-λαϊκιστές να δημιουργήσουν δεσμό με τον λαό. Εξάλλου, η καθημερινότητά τους δεν θα μπορούσε να είναι πιο απομακρυσμένη από την καθημερινότητα του «απλού ανθρώπου» που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν. Ο μέσος Ιταλός δεν ζει σε μια πλήρως ανακαινισμένη εξοχική έπαυλη του 17ου αιώνα, τη Βίλα Gernetto (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), ενώ ο μέσος Αμερικανός στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτει μουσείο που έχει το όνομά του, όπως το Μουσείο Περό Φυσικής και Επιστήμης στο Ντάλας, στο Τέξας, χάρη σε μια δωρεά 50 εκατομμυρίων δολαρίων (Ρος Περό).

Ωστόσο, συχνά χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να συνδεθούν με «τον λαό» και να δώσουν μια αύρα αυθεντικότητας, για παράδειγμα μέσω των αθλημάτων. Όπως είναι γνωστό, ο Σίλβιο Μπερλου­σκόνι αγόρασε την ομάδα της Μίλαν, μία από τις πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ιταλία και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο Τακσίν Σιναουάτρα είχε στην ιδιοκτησία του, μολονότι για μικρό διάστημα, τη Μάντσεστερ Σίτι. Επιπλέον, λαϊκιστές επιχειρηματίες υπήρξαν πρόεδροι μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων στις χώρες τους, όπως ο Μοΐζ Κατούμπι (Moise Katumbi) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (TP Mazembe), ο Μπερνάρντ Ταπί (Bernard Tapie) στη Γαλλία (Olympique de Marseille), ο Τζίτζι Μπεκάλι (Gigi Becali) στη Ρουμανία (Steaua Bucharest), και ο εκλιπών Χεσούς Γκιλ ι Γκιλ (Jesus Gil y Gil) στην Ισπανία (Club Atletico de Madrid).

pho


*Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα του βιβλίου «Λαϊκισμός, μια συνοπτική εισαγωγή», των Cas Mudde και Cristóbal Rovira Kaltwasser.


10 κατηγορίες τοξικών ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις με κάθε τρόπο

10:54

http://www.huffingtonpost.gr/dr-travis_bradberry/10-_38_b_16882396.html



Οι τοξικοί άνθρωποι αψηφούν τη λογική. Κάποιοι είναι ευτυχείς στην άγνοιά της αρνητικής επιρροής που μπορεί να έχουν σε ανθρώπους γύρω τους και άλλοι φαίνεται να παίρνουν ικανοποίηση με το να δημιουργούν χάος και να φτάνουν τους άλλους στα όρια τους.

Όσο κι αν είναι σημαντικό να μαθαίνεις διαφορετικούς ανθρώπους, οι πραγματικά τοξικοί άνθρωποι δε θα αξίζουν ποτέ το χρόνο και την ενέργειά σου -και καταναλώνουν πολύ και από τα δύο. Οι τοξικοί άνθρωποι περιπλέκουν τα πράγματα χωρίς λόγο, προκαλούν διαμάχες και το σημαντικότερο, στρες.

«Οι άνθρωποι είτε σε εμπνέουν, είτε σε εξαντλούν - κάνε προσεκτική επιλογή», Hans F. Hansen

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Friedrich Schiller στη Γερμανία δείχνει πόσο σοβαρό φαινόμενο είναι οι τοξικοί άνθρωποι. Ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε ερεθίσματα που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα - η ίδια έκθεση που έχεις όταν αντιμετωπίζεις τοξικούς ανθρώπους- είχε σαν αποτέλεσμα ο εγκέφαλος των υποκειμένων να υφίσταται τρομερό άγχος. Είτε πρόκειται για αρνητικότητα, σκληρότητα, θυματοποίηση ή απλά τρέλα, οι τοξικοί άνθρωποι οδηγούν τον εγκέφάλο σου σε μια κατάσταση πλήρους άγχους, την οποία θα πρέπει να αποφεύγετε με κάθε τρόπο.

Το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο. Η έκθεση έστω και σε λίγες μέρες σε καθεστώς άγχους επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου, που ευθύνεται για την ορθή κρίση και τη μνήμη μας. Εβδομάδες σε καθεστώς άγχους προκαλούν αναστρέψιμη βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα και μήνες άγχους μπορούν να τα καταστρέψουν μόνιμα. Οι τοξικοί άνθρωποι δε σου χαλάνε απλώς τη μέρα-είναι επιβλαβείς και για τον εγκέφαλό σου.

Η ικανότητα να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και να παραμείνεις ψύχραιμος υπό πίεση συνδέεται άμεσα με την απόδοσή σου. Η TalentSmart έχει διεξαγάγει έρευνες με πάνω από 1 εκ. ανθρώπους και έχουμε δει πως το 90% των κορυφαίων σε απόδοση έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους σε στιγμές άγχους προκειμένου να παραμείνουν ψύχραιμοι και να έχουν τον έλεγχο. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις τους τοξικούς ανθρώπους και να τους κρατάς σε απόσταση.

Πολλοί λένε ότι είμαστε προϊόν των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας. Αν επιτρέψεις έστω και σε έναν από αυτούς να είναι τοξικός, σύντομα θα ανακαλύψεις πόσο εύκολα αυτός ή αυτή μπορεί να σε κρατήσει πίσω.

Οι τοξικοί άνθρωποι σε οδηγούν στην τρέλα γιατί η συμπεριφορά τους είναι τόσο ενοχλητική. Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να βασίζεται στη λογική.

Δε μπορείτε να περιμένετε να μην έχετε τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας αν πρώτα δεν αναγνωρίσετε ποιοι είναι. Το κόλπο είναι να διαχωρίσετε αυτούς που είναι ενοχλητικοί ή απλώς δύσκολοι άνθρωποι, από αυτούς που είναι πραγματικά τοξικοί. Ακολουθούν δέκα κατηγορίες τέτοιων ανθρώπων τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγεις με κάθε τρόπο, ώστε να μη γίνεις ένας κι εσύ.

1. Ο κουτσομπόλης

«Τα σπουδαία μυαλά συζητάνε ιδέες, τα μέτρια μυαλά γεγονότα, τα μικρά μυαλά συζητούν για άλλους ανθρώπους», Έλεανορ Ρούσβελτ.

Οι κουτσομπόληδες αντλούν ευχαρίστηση από τις δυστυχίες των άλλων ανθρώπων. Ίσως είναι διασκεδαστικό στην αρχή να παρατηρείς τις κακές στιγμές κάποιου, αλλά στο τέλος της μέρας γίνεται κουραστικό, σε κάνει να νιώθεις αγενής και πληγώνει τους άλλους. Υπάρχουν πολλοί θετικοί άνθρωποι εκεί έξω και πολλά να μάθεις από ενδιαφέροντες ανθρώπους για να χάνεις το χρόνο σου μιλώντας για τις δυστυχίες των άλλων.

2. Ο κυκλοθυμικός

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα έλεγχο στα συναισθήματά τους. Θα σου επιτεθούν και θα προβάλλουν τα συναισθήματά τους πάνω σου, σκεπτόμενοι ότι εσύ τους προκαλείς κάθε δυστυχία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι δύσκολο να βγουν από τη ζωή σου γιατί η έλλειψη ελέγχου στα συναισθήματά τους σε κάνει να νιώθεις άσχημα για αυτούς. Όταν όμως ζορίζουν τα πράγματα, οι κυκλοθυμικοί άνθρωποι θα σε χρησιμοποιήσουν σαν τη «συναισθηματική τους τουαλέτα» και πρέπει να τους αποφεύγετε με κάθε τρόπο.

3. Το θύμα

Είναι δύσκολο να αναγνωρίζεις τους ανθρώπους-θύματα γιατί στην αρχή συμμερίζεσαι τα προβλήματά τους. Όσο όμως περνάει ο καιρός, αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι έχουν συνεχώς μια «ανάγκη». Τα θύματα διώχνουν από πάνω τους κάθε προσωπική ευθύνη κάνοντας κάθε εμπόδιο που συναντάνε στη διαδρομή τους να μοιάζει με βουνό. Δεν αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις σαν ευκαιρία από την οποία μπορούν να μάθουν και να ωριμάσουν. Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει «ο πόνος είναι αναπόφευκτος, η ταλαιπωρία είναι προαιρετική». Αυτό περιγράφει τέλεια την τοξικότητα του θύματος, που επιλέγει να υποφέρει κάθε φορά.

4. Ο Εγωκεντρικός

Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι σε ρίχνουν μέσα από την παθιασμένη απόσταση που κρατούν από τους ανθρώπους. Καταλαβαίνεις όταν τους έχεις γύρω σου γιατί αρχίζεις να νιώθεις εντελώς μόνος. Αυτό συμβαίνει γιατί σε ό,τι τους αφορά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουν πραγματική σχέση με οποιονδήποτε άλλο. Για αυτούς είσαι απλώς ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους.

5. Ο ζηλόφθονας

Για τους ζηλόφθονες, πάντα τα πράγματα είναι καλύτερα για τους άλλους. Ακόμη κι αν κάτι υπέροχο τους συμβαίνει, δεν αντλούν ευχαρίστηση από αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή συγκρίνουν τη δική τους τύχη σε σχέση με αυτή του υπόλοιπου κόσμου, όταν κανονικά θα έπρεπε να αντλούν την ικανοποίηση μόνο από τον εαυτό τους. Και ας είμαστε ειλικρινείς, πάντα υπάρχει κάποιος εκεί έξω που τα πηγαίνει καλύτερα από εμάς. Το να περνάς πολύ χρόνο κοντά σε τέτοιους ανθρώπους είναι επικίνδυνο γιατί συνηθίζεις να υποβαθμίζεις τα επιτεύγματά σου.

6. Ο εκμεταλλευτής

Οι εκμεταλλευτές ρουφάνε χρόνο και ενέργεια από τη ζωή σου υπό το προσωπείο της φιλίας. Είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις γιατί σου φέρονται σαν φίλοι. Ξέρουν τι σου αρέσει, τι σε κάνει ευτυχισμένο και τι βρίσκεις αστείο, το θέμα είναι όμως πως χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες σαν μυστικό όπλο. Οι εκμεταλλευτές θέλουν πάντα κάτι από εσάς και αν ξαναδείτε τη σχέση σας μαζί τους, θα δείτε ότι όλο προσφέρετε χωρίς να παίρνετε τίποτα ή ελάχιστα. Θα κάνουν τα πάντα για να σας «κερδίσουν» προκειμένου να σας εκμεταλλευτούν.

Η διατήρηση μιας συναισθηματικής απόστασης απαιτεί επαγρύπνηση. Δε μπορείς να εμποδίσεις κάποιον που σε φέρνει στα όριά σου, αν δεν αναγνωρίζεις τι συμβαίνει.

7. Ο υπερβολικά αρνητικός («the Dementor»)

Στη σειρά Harry Potter της J.K. Rowling, ο "Dementor" είναι ένα μοχθηρό πλάσμα που ρουφά την ψυχή των ανθρώπων από το σώμα τους. Όποτε ένας τέτοιος χαρακτήρας μπαίνει στο δωμάτιο, σκοτεινιάζει, οι άνθρωποι κρυώνουν και αρχίζουν να θυμούνται τις χειρότερες αναμνήσεις τους. Η Rowling είπε ότι ανέπτυξε την ιδέα του "Dementor" βασισμένη στους πολύ αρνητικούς ανθρώπους - το είδος των ανθρώπων που έχουν την ικανότητα να μπαίνουν σε ένα δωμάτιο και να σου ρουφάνε αμέσως την ενέργεια.

Το κάνουν αυτό επιβάλλοντας την αρνητικότητά τους και την απαισιοδοξία τους σε όποιον συναντούν. Οι απόψεις τους τους κάνουν να βλέπουν πάντα το ποτήρι μισοάδειο και προκαλούν φόβο και ανησυχία ακόμη και στις πιο καλές καταστάσεις. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Notre Dame έδειξε ότι φοιτητές που είχαν συγκατοίκους που σκέφτονται αρνητικά, ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν και οι ίδιοι αρνητικές σκέψεις και ακόμα και κατάθλιψη.

8. Ο διεστραμμένος

Κάποιοι τοξικοί άνθρωποι έχουν κακές προθέσεις, αντλώντας βαθιά ικανοποίηση από τον πόνο και τη δυστυχία των άλλων. Θέλουν είτε να σε πληγώσουν, να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, είτε να κερδίσουν κάτι από σένα. Διαφορετικά, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για σένα. Το μόνο καλό με αυτή την κατηγορία είναι ότι μπορείς πολύ γρήγορα να διαπιστώσεις τις προθέσεις τους, κάτι που σας διευκολύνει στο να τους βγάλετε από τη ζωή σας.

9. Ο επικριτικός

Οι επικριτικοί άνθρωποι σου λένε με απόλυτο τρόπο τι είναι καλό και τι όχι. Έχουν τον τρόπο να σου παίρνουν αυτό που σε παθιάζει περισσότερο και να σε κάνουν να νιώθεις απαίσια για αυτό. Αντί να εκτιμούν και να μαθαίνουν από ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτούς, οι επικριτικοί άνθρωποι κοιτάζουν αφ' υψηλού τους άλλους. Καταπνίγουν την επιθυμία σου να είσαι παθιασμένος, εκφραστικός άνθρωπος, οπότε είναι καλύτερα να ξεκόβεις από αυτούς και να μένεις μόνος σου.

10. Ο αλαζόνας

Οι αλαζόνες είναι χάσιμο χρόνου γιατί βλέπουν ότι κάνεις σαν προσωπική πρόκληση. Η αλαζονεία είναι ψεύτικη αυτοπεποίθηση και συνεχώς καλύπτει μεγάλες ανασφάλειες. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Akron έδειξε ότι η αλαζονεία συνδέεται με σωρεία προβλημάτων στο χώρο εργασίας. Οι αλαζονικοί άνθρωποι έχουν συνήθως χαμηλότερη απόδοση, είναι πιο δυσάρεστοι και έχουν περισσότερα διανοητικά προβλήματα από το μέσο άνθρωπο.

Πώς να προστατευθείτε μόλις τους δείτε

Οι τοξικοί άνθρωποι σε οδηγούν στην τρέλα γιατί η συμπεριφορά τους είναι τόσο ενοχλητική. Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να βασίζεται στη λογική.

Όσο πιο παράλογος και με λανθασμένη αντίληψη είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολο θα πρέπει να είναι για σας να αποφύγετε τις παγίδες του. Σταματήστε να προσπαθείτε να τους κερδίσετε στο ίδιο τους το παιχνίδι. Αποστασιοποιηθείτε συναισθηματικά από αυτούς και προσεγγίστε τους σα να είναι κάποιο επιστημονικό πείραμα (ή σα να είστε ο ψυχίατρός τους, αν προτιμάτε). Δεν οφείλετε να αντιδράτε στο συναισθηματικό χάος - μόνο στα γεγονότα.

Η διατήρηση μιας συναισθηματικής απόστασης απαιτεί επαγρύπνηση. Δε μπορείς να εμποδίσεις κάποιον που σε φέρνει στα όριά σου, αν δεν αναγνωρίζεις τι συμβαίνει. Κάποιες φορές θα βρεις τον εαυτό σου σε καταστάσεις που θα πρέπει να αναδιοργανωθείς και να επιλέξεις τον καλύτερο δρόμο που ανοίγεται μπροστά σου. Αυτό είναι αποδεκτό και δεν πρέπει να φοβάσαι να εξοικονομήσεις χρόνο για να το κάνεις.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν ή ζουν με ένα τέτοιο άτομο, νιώθουν ότι δεν έχουν κανένα τρόπο να ελέγξουν το χάος. Αυτό είναι εντελώς ανακριβές. Μόλις αναγνωρίσεις ένα τοξικό άτομο, θα ξεκινήσεις να βλέπεις ότι η συμπεριφορά τους είναι περισσότερο προβλέψιμη και ευκολονόητη. Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να σκέφτεσαι λογικά για το πότε και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τους ανέχεσαι και σε ποιες όχι. Μπορείς να βάλεις τα όρια σου, αλλά θα πρέπει να το κάνεις συνειδητά και ενεργώντας προληπτικά. Αν αφήσεις τα πράγματα να συμβούν φυσιολογικά, είναι σίγουρο πως θα μπλεχτείτε σε δύσκολες συζητήσεις. Αν βάλετε όρια και αποφασίσετε πότε και πού θα βρείτε ένα δύσκολο άτομο, μπορείτε να ελέγξετε σε μεγάλο βαθμό το χάος. Το μόνο κόλπο είναι να εμμείνετε στις θέσεις σας και να κρατήσετε τα όρια όταν το άτομο αυτό προσπαθεί να τα περάσει (που θα συμβεί).

Έχετε συναντήσει κάποια από τις κατηγορίες αυτές τοξικών ανθρώπων; Παρακαλώ μοιραστείτε τις σκέψεις σας στα σχόλια, καθώς θεωρώ ότι όπως μαθαίνετε από μένα, έτσι μαθαίνω κι εγώ από εσάς.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost και μεταφράστηκε στα ελληνικά.


Τι συμβαίνει όταν ένας ωκεανός από ομίχλη γεμίζει το Grand Canyon;

10:15

http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/06/perivallon-omixli-grand-canyon_n_16863526.html



Ο κινηματογραφιστής Harun Mehmedinovic τοποθέτησε την κάμερά του στο Grand Canyon τουλάχιστον 30 διαφορετικές στιγμές από το 2015. Σε μία από εκείνες τις φορές παρατήρησε τις αλλαγές στα σύννεφα, όταν ο ζεστός αέρας παγιδεύει από κάτω του τον κρύο αέρα και δημιουεργεί μία «θάλασσα» από ομίχλη.

Το φιλμ έκανε το ντεμπούτο του στο BBC στις αρχές Μαΐου και ήδη έχει εκατομμύρια views. Το βίντεο είναι μέρος του Skyglow Project, μίας αποστολής που προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να καταγράψει τις επιπτώσεις της ρύπανσης από τις αστικές περιοχές.


news247

Μοσκοβισί: Σε δισ. ευρώ υπολογίζεται η φοροαποφυγή στην ΕΕ

10:55

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/moskovisi-se-dis-eyrw-ypologizetai-h-foroapofygh-sthn-ee.4707713.html



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή στα κράτη-μέλη, εξαιτίας του αδιαφανούς χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών και της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων σε ορισμένα κράτη-μέλη σχετικά με το φορολογικό χάσμα. Ωστόσο, υπάρχουν εκτενή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένες και υπολογίζεται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους δημόσιους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Αυτό υπογραμμίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος επικαλούμενος έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης «Oxfam International» τον Μάρτιο του 2015 σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ΕΕ και εκτιμήσεων της Επιτροπής ότι αγγίζει το ύψος του 1 τρισ. ευρώ, ζητούσε από την Κομισιόν να μάθει σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται η φορολογική εναρμόνιση σε επίπεδο κρατών-μελών. Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να ενημερωθεί, επίσης, αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, των οποίων τα δημοσιονομικά πλήττονται από την πολυετή φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στην απάντηση του ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει τα εξής:

-Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όσον αφορά στην εναρμόνιση των προσεγγίσεων των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς και όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των εταιρειών σε ολόκληρη την ΕΕ.

-Από το 2015, η Επιτροπή έχει εκδώσει πέντε μείζονες δέσμες μεταρρυθμίσεων της φορολόγησης των εταιρειών για να ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια, να διασφαλίσει την πραγματική φορολόγηση όλων των εταιρειών και να συντονίσει την απόκριση της ΕΕ κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις μεταρρύθμισης συμφωνήθηκαν ταχύτατα από τα κράτη-μέλη, ενώ κάποιες, όπως η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες (tax rulings), έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

-Το θεματολόγιο της ΕΕ για τη φορολόγηση των εταιρειών εξέτασε και ευρύτερα το πώς μπορεί να οικοδομηθεί για το μέλλον ένα πιο βιώσιμο, φιλικό προς την ανάπτυξη και ισχυρό σύστημα φορολόγησης των εταιρειών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχοντας αυτό τον στόχο κατά νου, τον Οκτώβριο του 2016 η Επιτροπή πρότεινε την εκ νέου δρομολόγηση της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ).

-Σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η Επιτροπή (συμπεριλαμβανομένης της Eurostat) συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη, ώστε να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της έκτασης και του αντίκτυπου της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

(Φωτό: AP Photo/Virginia Mayo)


Βαριές καταγγελίες Μαρτίνη από τη φυλακή

10:46

http://news247.gr/eidiseis/politiki/varies-kataggelies-martinh-apo-th-fylakh.4707691.html



Μαραθώνια αναμένεται η κατάθεση του προφυλακισμένου, πρώην προέδρου του "Ερρίκος Ντυνάν", Ανδρέα Μαρτίνη, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία, την περίοδο 1997-2014.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης θα παρουσιαστεί στην Εξεταστική την Πέμπτη (08/06/2017) και η κατάθεσή του εκτιμάται ότι θα κρατήσει "παραπάνω από δυο-τρεις συνεδριάσεις", όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου μιλάει τώρα για το σκάνδαλο στην Εφημερίδα των Συντακτών και απειλεί ότι θα "δώσει ονόματα" στη Βουλή.

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφ.Συν:

Πριν από 4 μέρες αποκαλύψαμε έγγραφο της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού που απειλεί τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό µε αποβολή από το κίνηµα λόγω του «πολεµικού κλίµατος» στο εσωτερικό της διοίκησης. Πού αποδίδετε αυτή την εξέλιξη;

∆εν έχει προηγούµενο στα χρονικά αυτό που συµβαίνει. Πρέπει να µάθουµε τι απέγιναν όλα αυτά τα εκατοµµύρια ευρώ της διαχείρισης του προσφυγικού από τον Ερυθρό Σταυρό. Γιατί άραγε δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον κ. Αυγερινό, που ήταν ο αγαπηµένος του ∆ιεθνούς Ερυθρού Σταυρού; Ο ∆ιεθνής Ερυθρός Σταυρός λέει πως δεν µπορεί ο Αυγερινός συνεχώς να παραµένει στην εξουσία επειδή κά- ποιος εγκάθετος του Σαµαρά, πρώην αρεοπαγίτης, κυκλοφορεί συνέχεια και κανονίζει να παίρνει παρατάσεις αυτή η διοίκηση. Και σας το λέω εγώ που δεν πρόκειται να ξαναβάλω υποψηφιότητα.

Αφήνετε υπόνοιες χωρίς να αποδεικνύετε κάτι. Σύµφωνα µε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, δεν υπάρχει καµία χρηµατοδότηση από το εξωτερικό του ίδιου του οργανισµού.

Πράγµατι έτσι είναι. Για τους πρόσφυγες όµως υπάρχει εδώ εκπροσώπηση του ∆ιεθνούς Ερυθρού Σταυρού που συνεργάζεται µε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Και παρότι στήριζαν τον κ. Αυγερινό µέχρι πρότινος, τώρα τον «αδειάζουν». Οφείλει η διεθνής αντιπροσωπεία να απαντήσει. Εγώ δεν ξέρω, για παράδειγµα, ποιανού τα φάρµακα παίρνουν. Ετσι όπως τα έκαναν µ' εµένα, ας τα λουστούν τώρα. Οι άνθρωποι της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας στο παρελθόν είχαν παρασυρθεί από έναν διπλωµάτη, σύµβουλο του Αβραµόπουλου, τον ∆ιονύση Κοδέλα. Και από τον εφοπλιστή Α. Ποταµιάνο. Ο Ποταµιάνος ήταν και παλιός γνωστός δικός µου και µέλος του διοικητικού συµβουλίου. Με άδειασε.

Πώς εξηγείτε τις αντιµαχόµενες πλευρές µέσα στον Ερυθρό Σταυρό; Ο νυν πρόεδρος Αυγερινός ισχυρίζεται πως «όσοι αντιδρούν σήµερα είναι άνθρωποι του Μαρτίνη».

Ο Αυγερινός κατ' αρχήν δεν ήταν µέλος του Ε.Σ. Η διοίκηση Αυγερινού προτού φτιάξει το νέο καταστατικό έγραψε τον εαυτό του και µερικές ακόµα χιλιάδες µέλη. Η εντολή που είχαν πάρει από το δικαστήριο ήταν να συγκαλέσουν εντός 3 µηνών γενική συνέλευση µε δύο θέµατα: εκλογή κεντρικού διοικητικού συµβουλίου και έγκριση καταστατικού. Η γενική συνέλευση που επικαλείται ο κ. Αυγερινός είχε µόνο ένα θέµα, την έγκριση καταστατικού. Και ως εκ τούτου από πολλούς ερυθροσταυρίτες επλήγη στο δικαστήριο και είναι σε αναστολή. Εξ οφίτσιο ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού είναι αναγκαστικά πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν». Γιατί ο κ. Αυγερινός αποποιήθηκε την ιδιότητα του προέδρου; Κάτι γνωρίζει και αποποιείται την ιδιότητα. Στις επιτροπές κοστολόγησης φαρµάκων ποιος τον έβαλε; Ο Αυγερινός είναι άνθρωπος της απολύτου εµπιστοσύνης του Αδ. Γεωργιάδη.

Σας κατηγορούν ότι τόσα χρόνια είχατε διατηρήσει ένα απαρχαιωµένο καταστατικό και συνεχώς εκλεγόσασταν πρόεδρος.

Το 2013 µια παρεούλα κάποιων διπλωµατών, παραγόντων της Ν.∆. και του εφοπλισµού, έλεγε ότι δεν είχα φτιάξει καινούργιο καταστατικό. Ουδέν ψευδέστερο, γιατί το 2013 ήταν έτοιµο το καταστατικό, το οποίο επεξεργάστηκε το γραφείο του νοµικού Απόστολου Γεωργιάδη. Εγινε τηλεδιάσκεψη µε το εξωτερικό και τότε µε φώναξε ο φίλος µου, ο Αδωνις Γεωργιάδης, και µου λέει: «Ανδρέα, δεν σε θέλουν οι δεξιοί». «Ασε τις βλακείες», του λέω. «Θέλει να βάλει κι ο Σαµαράς τους δικούς του», µου απαντά ο Αδωνις. Ο Σαµαράς εξαφανίστηκε από ένα σηµείο και µετά, ενώ µου είχε στείλει τον Κ. Μπούρα λέγοντάς µου: «Ανδρέα µου, σου στέλνω τον άνθρωπό µου». Εκτοτε δεν τον ξαναείδα τον Σαµαρά. Μου έλεγαν να ρίξω το συµβούλιο για να µπουν οι δικοί τους. Τον Γενάρη εκείνης της χρονιάς εξελέγην µε 70% στη γενική συνέλευση και τον Σεπτέµβρη, αηδιασµένος από τους εκπρο- σώπους τής τότε κυβέρνησης, που µου έκαναν και τον φίλο, παραιτήθηκα από πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού.

∆ηλαδή συνταχθήκατε µε τη «γραµµή»;

∆εν συντάχθηκα. Υπάρχει και ανάρτηση του Αδώνιδος ως υπουργού που µε ευχαριστεί για τις παραιτήσεις. Μπαίνουν οι δικοί του, αρχίζουν να τρώγονται µεταξύ τους και αντί για 3 µήνες που µπήκαν, έχουν περάσει τώρα 5 χρόνια και είναι διορισµένοι.

Σε ποιους αναφέρεστε συγκεκριµένα;

Από τον Γενάρη του 2013 µέχρι σήµερα είναι δοτές οι διοικήσεις. Ανάλογα πώς ήθελε ο Αδωνις ή οποιοσδήποτε άλλος υπαγόρευε. Ενδεχοµένως και ένας γνωστός βιοµήχανος φαρµάκων. Αυτόν τον επισκέφθηκα καθότι υπήρ- χαν πολύ αρνητικά δηµοσιεύµατα από συγκεκριµένη ιστοσελίδα και καθώς εγώ είχα άριστες σχέσεις µε τον πατέρα του -συνεργαζόµασταν χρόνια µε το «Ντυνάν» - πήγα και τον βρήκα. Και του λέω «γιατί µε βρίζεις;». «∆εν είναι τίποτα προσωπικό. ∆εν έχω τίποτα µε σένα, ρε Ανδρέα, απλά µε βο- λεύει να είναι πρόεδρος κάποιος άλλος», µου απάντησε.

Μέχρι τώρα όσα αναφέρετε έχουν µόνο ηθική διάσταση. ∆εν αντιλαµβάνοµαι οποιοδήποτε σκέλος που να αφορά ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών που σήµερα κατηγορείτε.

Τον Σεπτέµβριο του 2014 το «Ντυνάν» βγήκε σε πλειστηριασµό, για να περάσει στη συνέχεια στην Ηµιθέα Α.Ε. Οι τότε διοικήσεις του «Ντυνάν» αµέλησαν να υποβάλουν ισολογισµό για το 2013. Το αποτέλεσµα ήταν να µην ενηµερωθεί το ∆ηµόσιο για οφειλόµενους φόρους 4,5 εκατοµµυρίων ευρώ. Πέντε µέρες πριν από τον πλειστηριασµό, ο Βορίδης πέρασε µια τροπολογία η οποία κάλυψε µε επιπλέον ασυλία όχι µόνο για τυχόν σφάλµατα ή παρατυπίες προηγούµενων αιρετών διοικήσεων αλλά σκανδαλωδώς και για πράξεις και παραλείψεις και επί των ηµερών τους. Μέχρι σήµερα οφείλονται 9 εκατοµµύρια ευρώ (µαζί µε τα πρόστιµα) από φόρους. Το ακόµα χειρότερο είναι πως ενώ εγώ παραιτήθηκα τότε, µόλις προχθές ήρθε από την Εφορία πρόστιµο και κατάσχεση γιατί είµαι - λένε - ισόβιος πρόεδρος του «Ντυνάν».

Κατηγορείτε τόσο κόσµο, αλλά δεν εξηγείτε γιατί σας στοχοποίησαν άτοµα που, σύµφωνα µε τους δικούς σας ισχυρισµούς, ήταν πολύ κοντά σας, φίλοι σας και πολιτικά συγγενείς.

Γιατί αλλιώς δεν µπορούσαν, ακόµα και αν µε σκότωναν στον δρόµο, να αρπάξουν το «Ντυνάν». Ολη η ιστορία ήταν να το πάρει ο Βγενόπουλος αρχικά και στη συνέχεια ο Σάλλας. Ολοι όσοι µπήκαν µπροστά στη µάχη εναντίον µου, το πολύ πολύ να έπαιρναν κανένα «παράσηµο». Υστερα ξεφούσκωσε ο Βγενόπουλος, ήρθε ο Σάλλας και έκανε τις συζητήσεις µε τον Σαµαρά, στις οποίες ήταν παρών και κάποιος ξένος ηγέτης. Πρέπει να µαθευτεί πόσο αγόρασε το δάνειο ο Σάλλας. Εµένα µου είπαν 18 εκατ.

Εναντίον σας εκκρεµούν δύο πολύ σοβαρές κατηγορίες για κακουργήµατα. Η µία αφορά την υπόθεση της µίζας 3,2 εκατοµµυρίων µάρκων και η άλλη το θέµα των εκπτώσεων στο νοσοκοµείο. Τι απαντάτε;

Η πρώτη υπόθεση που αφορά το µείζον θέµα, αν έκλεψα ή δεν έκλεψα, ακόµα είναι ανοιχτή και δεν έχει καταθέσει ο κυριότερος µάρτυρας. Οµως προφυλακίστηκα για τα «τζάµπα» νοσήλια. Εχω καταγγείλει στην ηγεσία της ∆ικαιοσύνης και στο υπουργείο τον ακέραιο εντός εισαγωγικών ανακριτή Τσιρώνη. Αυτός έκλεισε γρήγορα γρήγορα την υπόθεση και έστειλε τον φάκελο στο Συµβούλιο Εφετών. Και ο... µη ακέραιος κύριος Πεπόνης τον γύρισε πίσω για περαιτέρω ανάκριση. Πώς αυτό συνάδει µε προφυλάκιση;

Τώρα κατηγορείτε αυτόν που σας διώκει. Είναι µια πάγια τακτική.

Τον καταγγέλλω για συγκεκριµένο λόγο. ∆εν εξετάζω την ουσία. Ψηφίστηκε νόµος και όποιος έχει αναπηρία πάνω από 67% δεν µπαίνει στη φυλακή. Εµένα η αναπηρία µου είναι 75%, διαπιστωµένη από το ΚΕΠΑ. Πριν από λίγες µέρες γύρισα από τη µονάδα εντατικής θεραπείας του Τζανείου. Και δεν µε βγάζουν. Ο νόµος δεν εφαρµόζεται µόνο σε µένα. Με κρατάνε µέσα για να µην ακουστούν όλα αυτά.

Επί της ουσίας των αδικηµάτων δεν απαντάτε.

Θα τα ακούσετε στη Βουλή. Το µισό διοικητικό συµβούλιο στον Ερυθρό ήταν άνθρωποι του υπουργείου επί κυβέρνησης Σαµαρά. Τέσσερα µέλη είχε ο Ερυθρός Σταυρός, τρία µέλη ο υπουργός. Θεώρησαν ότι είµαι χούφταλο, πράγµατι µπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγµή, αλλά µερικοί δεν µε ξέρουν και νοµίζουν ότι στη φυλακή θα µε φιµώσουν. Μπορούσα να είχα βγει από την πρώτη βδοµάδα και ένας δικηγόρος µού είπε «πες σε ποιον ανήκε αυτή η off shore», δεδοµένου ότι δεν είναι δική µου, «και βγαίνεις αµέσως». Του λέω «πού θες να ξέρω εγώ;». Οτι αυτή η off shore διακίνησε δικά µου χρήµατα είναι δεδοµένο, αλλά εγώ δεν έχω ιδέα ποιανού είναι. Κάποιοι µου έλεγαν τότε «έλα, µωρέ, πες το όνοµα ενός πεθαµένου».

Τι έγινε µε τα νοσήλια;

Θα τα πω αναλυτικά στην επιτροπή, θέλω να τους έχω µπροστά µου, να τους βλέπω όλους στα µάτια. Τα 50 άτοµα που γράφονται είναι ελάχιστος αριθµός, θα ακουστούν πολύ περισσότερα, όπως και για τους διορισµούς που γίνονταν και τι µου ζητούσαν. Μέχρι που να φύγει ο Λοβέρδος, από τους αρχιτέκτονες της άλωσης του «Ντυνάν», το διοικητικό συµβούλιο από το 2006 και µετά συνδιοικούνταν µε το ∆ηµόσιο. Και αντιπρόεδρος ήταν πάντα εκπρόσωπος του υπουργού, µε αποκλειστικές αρµοδιότητες για όλα τα οικονοµικά. Η συνευθύνη ήταν για όλα τα µέλη του συµβουλίου.

Θα πείτε τα ονόµατα στη Βουλή;

Ναι, είναι άνθρωποι των ΜΜΕ, επιχειρηµατίες, πολιτικοί, πάρτε τον κατάλογο των δικαστών για τα ρουσφέτια του Αθανασίου κτλ. Εκτός από αυτά τα 50 ονόµατα, είναι περίπου 17.000 αυτοί που είχαν εκπτώσεις. Οι περισσότεροι ήταν από την κοινωνική υπηρεσία, µη δηµιουργούµε εντυπώσεις.

∆εν έχετε τεράστια ευθύνη για όλο αυτό που περιγράφετε ενώ εσείς ήσασταν πρόεδρος;

Υπάρχει ευθύνη για το διοικητικό συµβούλιο, που ήταν ενήµερο. Ηµασταν κοινωφελές ίδρυµα και έπρεπε να κάνουµε εκπτώσεις και καλά κάναµε σε χιλιάδες περιπτώσεις φτωχών. Οµως κάποιους άλλους όχι απλά δεν έπρεπε να τους αφήσουµε, αλλά έπρεπε να τους κυνηγήσουµε. Οταν έρχεται ένας πρωθυπουργός ή κάποιος µεγάλος και σου λέει «ευχαριστώ, Ανδρέα µου, φεύγω, γεια σου», παίρνεις κανονικά ένα πολυβόλο και τον κυνηγάς να πληρώσει.

Ναι, αλλά δεν έγινε.

∆εν έγινε. Θα το θεωρήσω άδικο για µένα εάν δεν εξεταστούµε κατ' αντιπαράσταση µε όλους τους υπουργούς που αναφέρω επώνυµα. Θέλω να µε βλέπουν, όπως και οι αρχηγοί των κοµµάτων τους. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ τίποτα από κανέναν. Ολοι αυτοί µε εκλιπαρούσαν για χάρες. Κεντρικό ρόλο στα θέµατα του Ερυθρού έπαιζε διαρκώς το υπουργείο Ανάπτυξης επί Χατζηδάκη µε διαταγές Αντ. Σαµαρά-Κων. Μητσοτάκη. Μπορώ να αποδείξω πως εκτελεστικός βραχίονας και άµεσος συνοµιλητής των ενδιαφεροµένων (από τον Σάλλα µέχρι τους εργαζοµένους) για το «Ντυνάν» ήταν ο Νότης Μηταράκης. Ο ίδιος αλληλογραφούσε µε την οµάδα του µάνατζµεντ διότι ήταν πολύ φίλος και συµφοιτητής ενός στελέχους µας. Ο αρµόδιος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δεν δέχθηκε ποτέ να µε δει.

Γιατί θέλετε απέναντί σας τους πολιτικούς αρχηγούς;

Θέλω να πουν όλοι αν µε ξέρουν προσωπικά. Τους ξέρω όλους τους πολιτικούς. Μόνο ο Κώστας Καραµανλής και ο Αλέξης Τσίπρας δεν µου ζήτησαν ποτέ τίποτα.

Πολιτικά ανήκετε στη Ν.∆.;

Ε, όχι, µε διέγραψαν γιατί συνεργάστηκα µε τον Γεννηµατά. ∆εν ψήφισα κανένα κόµµα δύο φορές συνεχόµενα παρά µόνο αν ήταν Καραµανλής επικεφαλής της Ν.∆. Με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αδωνι και πολλά στελέχη της ∆εξιάς είχα από στενές έως αδερφικές σχέσεις. Ο Κυριάκος είναι πολύ µικρότερός µου αλλά µε ξέρει καλά. Ενα θα σας πω: Τα µέλη των εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού άλλαζαν όλα κατά καιρούς, ένα µέλος δεν άλλαξε ποτέ. Ποτέ! Η κυρία Σάκη Κυπραίου (σ.σ.: εξ απορρήτων γραµµατέας του επίτιµου προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη).

Αφού δεν είχατε στενές σχέσεις µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί ζητάτε να έρθει απέναντί σας;

Γιατί ερχόταν ως µελλοντικός διάδοχος να κοιτάει στον τοµέα της Υγείας, τι γίνεται στο νοσοκοµείο κ.λπ. Και βεβαίως είχαµε αποκτήσει µια οικειότητα. Κυριάκο τον έλεγα εγώ, πρόεδρο µε έλεγε αυτός. Αυτά µέχρι που µπήκα φυλακή. 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


Οι εξελίξεις στο Κατάρ και η Ελλάδα

10:29

http://news247.gr/eidiseis/politiki/oi-ekselikseis-sto-katar-kai-h-ellada.4707683.html



Η διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου από την Ελλάδα στο Κατάρ δεν εξέπλησε, καθώς τα τελευταία χρόνια Αθήνα και Λευκωσία έχουν αναπτύξει πολύ ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς ιδιαίτερα με την κυβέρνηση του Αλ Σίσι.

Το γεγονός ότι ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry επέλεξε την Ελλάδα από τους συμμάχους της περιοχής να υποβάλλει το αίτημα για βοήθεια, αποτελεί μια καλή ευκαιρία που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Αθήνα προκειμένου να εδραιώσει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητα στην περιοχή.

 Η περαιτέρω σύσφιξη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου είναι βέβαιο ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη από την Τουρκία η οποία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που παίρνει η Αθήνα όπως οι τριμερείς σύνοδοι κορυφής που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Ας μη ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η εκκρεμότητα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δεν έχει επέλθει συμφωνία είναι η αντίδραση της Άγκυρας στην γραμμή της οριοθέτησης εξαιτίας του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Μέσα σε ένα τόσο ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πως θα αντιδράσει ο απρόβλεπτος Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση με την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των επτά αραβικών χωρών στη φιλική για εκείνον χώρα του Κατάρ. Ταυτόχρονα βλέπει να πιέζεται από τους Αμερικανούς στο Κυπριακό και από χτες βλέπει την Ελλάδα να εδραιώνει τη συμμαχία με μια ισχυρή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Έλληνες διπλωμάτες όμως παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή και τη μεγάλη εικόνα που δεν είμαι άλλη από τον ρόλο των Αμερικανών καθώς η επίσκεψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία είναι αυτή που αποτέλεσε την αφορμή και πυροδότησε τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Διότι ενίσχυσε τη Σαουδική Αραβία να ηγηθεί των αραβικών χωρών απέναντι στο Καταρ. Το Ριαντ απο την πλευρά του πέτυχε να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Ντόχας. Κανείς όμως δεν προτρέχει να βγάλει συμπεράσματα ή να αναλύσει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα διότι ακόμη οι ΗΠΑ διατηρούν τις βάσεις τους στο Κατάρ για να συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους σε Ιρακ και Αφγανιστάν. Αυτό σημαίνει ότι και οι ΗΠΑ περιμένουν πως θα αντιδράσει διπλωματικά το Κατάρ . Γι αυτό και υπήρξαν συγκρατημένες αντιδράσεις από τους υπουργούς εξωτερικών και άμυνας των ΗΠΑ Ρεξ Τιλλερσον και Τζειμς Μάττις. Διότι το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε και είναι ένα σκληρό πόκερ.

πηγή φωτογραφίας: AP/ Saudi Press Agency


Τηλεφωνική διπλωματία από τον Ερντογάν για το Κατάρ

09:54

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/thlefwnikh-diplwmatia-apo-ton-erntogan-gia-to-katar.4707636.html



Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών και του Κατάρ, σύμφωνα με προεδρικές πηγές στην Άγκυρα.

"Η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης, υπογραμμίστηκε στις συνομιλίες, όπως επίσης και η σημασία επικέντρωσης των προσπαθειών στην διπλωματία και τον διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση", ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, πηγές της τουρκικής προεδρίας.'

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, αλλά και το Μπαχρέιν επιδείνωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, προκαλώντας ένα σημαντικό διπλωματικό ρήγμα στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ισχυρότερων αραβικών χωρών, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η Τουρκία από την πλευρά της, διατηρεί καλές σχέσεις με το Κατάρ, αλλά και με αρκετές αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου, ενώ αξιοποιεί την κατάσταση της έντασης που προκλήθηκε διπλωματικά, προκειμένου ν' αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Φωτογραφία: Yasin Bulbul/Pool Photo via AP


Ο παράγοντας Τραμπ στον αποκλεισμό του Κατάρ

09:47

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/o-paragontas-tramp-ston-apokleismo-toy-katar.4707606.html



Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν διπλωματικά την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Κατάρ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή του Κόλπου. Έτσι, ενδεχόμενη απομόνωσή του, θα έχει συνέπειες για την Ουάσιγκτον.

Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον αρχικά αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επιδεινώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ, σε μία συντονισμένη κίνηση με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Το Ιράν στο επίκεντρο

Ανακοινώνοντας την απόφαση για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ για την παροχή υποστήριξης στο σιϊτικό Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε παραδοσιακή γεωπολιτική διαμάχη μαζί της, για τον έλεγχο της περιοχής του Κόλπου.

Παράλληλα, το Κατάρ κατηγορείται ότι παρέχει υποστήριξη σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η Ουάσιγκτον έχει σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα ώστε να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με επίκεντρο το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (Al Udeid). Η αεροπορική βάση αξιοποιείται επιχειρησιακά για την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους μία από τις ουσιαστικές προτεραιότητες της προεδρίας του.

Σε μία ουσιαστική διπλωματική διάσταση, η διάθεση του Κατάρ να υποδεχθεί οργανώσεις όπως η Χαμάς (την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση) αλλά κι ένοπλα κινήματα όπως αυτό των Ταλιμπάν που αντιμάχονται τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών, επιτρέπει την πραγματοποίηση επαφών, όταν αυτό απαιτείται από τις καταστάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

"Υπάρχει ένας συγκεκριμένος βαθμός σκοπιμότητας" δήλωσε ανώνυμα Αμερικανός αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του. "Πρέπει να υπάρχει μία περιοχή για μας, στην οποία, θα μπορούμε να συναντούμε τους Ταλιμπάν. Από την άλλη μεριά, η Χαμάς, χρειάζεται επίσης μία περιοχή στην οποία να μπορεί να πηγαίνει τόσο για να απομονώνεται, όσο και για να συνομιλεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος διπλωμάτης.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την αιτία που προκάλεσε την συντονισμένη προσπάθεια των τεσσάρων αραβικών χωρών να προχωρήσουν στην διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, ενώ αργότερα ακολούθησε η Υεμένη, η κυβέρνηση που εδρεύει στα ανατολικά της Λιβύης, αλλά και οι Μαλδίβες.

Κατά μία εκδοχή, οι Σαουδάραβες αισθάνθηκαν ενισχυμένοι από την ουσιαστική αποδοχή που έχουν στην Ουάσιγκτον, όπως έγινε αντιληπτό από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ, στο Ριάντ, μέσω της σκληρής πολιτικής γραμμής έναντι του Ιράν που τηρεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ.

Ο ρόλος του Τραμπ

"Υποψιάζομαι ότι αισθάνονται ενισχυμένοι από τις δηλώσεις του Τραμπ στην διάρκεια της επίσκεψής του κι έτσι έχει διαμορφωθεί η εντύπωση (στο Ριάντ) ότι έχουν ένα είδος υποστήριξης (από την Ουάσιγκτον). Δεν γνωρίζω εάν χρειάζονταν περισσότερη αποδοχή από αυτήν που έλαβαν δημοσίως", δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κάποια ένδειξη ότι οι Σαουδάραβες θα προχωρούσαν σε μία τέτοια ενέργεια διπλωματικής απομόνωσης του Κατάρ. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε την δέσμευσή του για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Κόλπου.

το Ιράν αποτελεί κεντρική εστία υποστήριξης ένοπλων ομάδων

Στο Ριάντ, ο πρόεδρος Τραμπ είχε παρορμητικά προτρέψει του Άραβες ηγέτες, αλλά και τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ ν' απομονώσουν τους τρομοκράτες, αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι το Ιράν αποτελεί κεντρική εστία υποστήριξης ένοπλων ομάδων.

Από την μεριά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Κατάρ, αλλά και της ομάδας των αραβικών χωρών υπό την Σαουδική Αραβία.

"Δεν επιθυμούμε να δούμε κάποιο είδος μόνιμου διπλωματικού ρήγματος και υποψιάζομαι ότι δεν θα δούμε", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ διατηρώντας την ανωνυμία του. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην αποστολή εκπροσώπου, στην περίπτωση που συνεδριάσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το Κατάρ. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, αλλά και το Ομάν.

"Υπάρχει μία εντύπωση ότι η συμπεριφορά του Κατάρ σε πολλά θέματα προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στους συμμάχους μας στον Κόλπο, αλλά και στις ΗΠΑ. Θέλουμε να τους επαναφέρουμε στην σωστή κατεύθυνση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Μαρσέλ Γουάχμπα, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα ΗΑΕ, αλλά και πρόεδρος του Ινστιτούτου των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον μπορεί ν' ασκήσει πιέσεις, αρκεί να το πράξει με τον κατάλληλο τρόπο.

"Οι ΗΠΑ θα επέμβουν, αλλά πώς θα το κάνουν; Νομίζω ότι θα γίνει σιωπηρά και στο παρασκήνιο. Δε νομίζω ότι θα καθίσουμε στο περιθώριο, αφήνοντας την κρίση αυτή να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις", συμπληρώνει η ίδια.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci


Έπεσε η αυλαία για το Ράδιο Αρβύλα. Αινιγματικός ο Κανάκης για το μέλλον της εκπομπής

09:34

http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/thleorash/epese-h-aylaia-gia-to-radio-arvula-ainigmatikos-o-kanakhs-gia-to-mellon-ths-ekpomphs.4707552.html



Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν, το βράδυ της Δευτέρας, η ατμόσφαιρα στο τηλεοπτικό στούντιο του Ράδιο Αρβύλα, καθώς έπεσε η αυλαία της δέκατης σεζόν της αγαπημένης σατιρικής εκπομπής.

Ο Αντώνης Κανάκης αφού έκανε μια αναδρομή στα πετυχημένα τηλεοπτικά του εγχειρήματα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μέλλον. Ωστόσο αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, εμφανίστηκε αινιγματικός για την επόμενη σεζόν αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

"Σχετικά με την επόμενη σεζόν, επειδή γίνεται κι ένα σούσουρο, να σας πούμε ότι δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνουμε, χρειαζόμαστε αυτό το χρόνο της αποστασιοποίησης και της σκέψης το καλοκαίρι. Ότι και να αποφασίσουμε, είναι δική μας απόφαση, οπότε μην κατηγορείτε τον ΑΝΤ1 για τίποτα, οι άνθρωποι άλλωστε θέλουν το Ράδιο Αρβύλα όσο περισσότερο γίνεται στο πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε πολύ που τιμούν την εκπομπή αυτή με το να σέβονται και να καταλαβαίνουν τις δημιουργικές απαιτήσεις μιας τέτοιας εκπομπής και ότι αυτό συνεπάγεται. Και το δεύτερο που θέλουμε να πούμε είναι ότι και αν αποφασίσουμε τελικά, σίγουρα, ακόμα και σπάνια να συμβαίνει το Ράδιο Αρβύλα θα “χτυπάει” τις τηλεοράσεις σας τη στιγμή που πρέπει να τις “χτυπήσει”». είπε ο παρουσιαστής.


Survivor: Ο γυμνισμός του Σπαλιάρα. 'Είδαμε τη φεγγαράδα του'

09:11

http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/thleorash/survivor-o-gymnismos-toy-spaliara-eidame-th-feggarada-toy.4707547.html



Ο γυμνισμός του Γιάννη Σπαλιάρα στην παραλία του Survivor ήταν ένα μικρό παραλειπόμενο που ξεχώρισε στο χθεσινό επεισόδιο.

Όπως είπε ο συμπαίκτης του Κώστας Αγγελόπουλος, δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο.

Όπως είπε ο Κώστας Αγγελόπουλος: "Γενικά ο Γιάννης ανά τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίνει και κάνει την ηλιοθεραπεία του χωρίς ρούχα, οπότε αφού του αρέσει εμάς μας περισσεύει. Πάει κάπου απομονωμένα και κάθεται μόνος του. Έτυχε σήμερα να είναι πιο ανάλαφρος επειδή λείπει η αντίπαλη ομάδα και πήγε σε πιο εμφανές σημείο και είδαμε τη… φεγγαράδα του".

Στο αγώνισμα, οι Διάσημοι κέρδισαν για ακόμη μια φορά τους Μαχητές με συνολικό σκορ 10-7. Στο χθεσινό αγώνισμα, τα κορίτσια δεν αγωνίστηκαν καθώς η Σάρα αντιμετώπιζε μόλυνση στο πόδι.

Οι Διάσημοι κέρδισαν μια βόλτα με πολυτελές γιοτ και έκαναν water sports.

Στο χθεσινό επεισόδιο έληξε και η 24ωρη ψηφοφορία, η οποία δημιούργησε και την τελική κατάταξη και θα καθορίσει τις αποχωρήσεις από εδώ και πέρα.

Μετά τους αγώνες ασυλίας, όπως είναι ήδη γνωστό, η ηττημένη ομάδα θα πηγαίνει στο συμβούλιο του νησιού. Από τους δύο υποψήφιους που βγάζουν οι παίκτες, αυτός με τη χαμηλότερη θέση στην κατάταξη θα αποχωρεί.

Στο επόμενο επεισόδιο θα δούμε αγώνισμα για το έπαθλο της επικοινωνίας.

 


Αυστραλία: Πανικός σε αεροπλάνο με δεκάδες επιβάτες λόγω απειλητικού σημειώματος

09:50

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/aystralia-panikos-se-aeroplano-me-dekades-epivates-logw-apeilhtikou-shmeiwmatos.4707515.html



Επιβάτες πήδηξαν έξω από το αεροπλάνο τους σε αεροδρόμιο αγροτικής περιοχής της Αυστραλίας, σήμερα, αφού διάβασαν ένα απειλητικό σημείωμα για την ύπαρξη βόμβας, το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν φάρσα. Το σημείωμα βρέθηκε στην τουαλέτα του αεροσκάφους, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το περιστατικό αυτό, έγινε μία ημέρα μετά την ομηρία πολίτη από ένοπλο άντρα στην Μελβούρνη, την οποία η αστυνομία αντιμετώπισε ως τρομοκρατική ενέργεια.

“Δεν βρέθηκε τίποτα, δεν υπήρξε άμεση απειλή για τον οποιονδήποτε. Μόνο ένα σημείωμα και τίποτα περισσότερο,” δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Reuters.

Το περιστατικό έγινε στο αεροδρόμιο του Άλμπουρι της Νέας Νότιας Ουαλίας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Andrew Leconcelli via AP)


Ο ιταλικός 'Άρειος Πάγος' αναστέλλει την ποινή του αρχινονού της Κόζα Νόστρα

09:59

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/o-italikos-areios-pagos-anastellei-thn-poinh-toy-arxinonou-ths-koza-nostra.4707337.html



Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας τάχθηκε τη Δευτέρα υπέρ της δυνατότητας αναστολής, για λόγους υγείας, της ποινής στην οποία έχει καταδικασθεί ο αρχινονός της Κόζα Νόστρα, Τοτό Ριίνα. Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστές κάνουν αναφορά και στην δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε κατ΄οίκον κράτηση.

Ο 86χρονος σήμερα Ριίνα, ογδόντα έξι ετών, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, (μιας βαριάς μορφής καρδιακή πάθηση και επιθετικό όγκο στα νεφρά), τα οποία είναι ασυμβίβαστα με την παραμονή μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας κατέστησε σαφές ότι «το δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο θα πρέπει να εξασφαλισθεί σε κάθε κρατούμενο». Η οριστική απόφαση για τυχόν αποφυλάκιση του Ριίνα, πάντως -βάσει και των υποδείξεων αυτών του ιταλικού Αρείου Πάγου- θα πρέπει να ληφθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο είναι εκείνο της πόλης Μπολόνια.

O Tοτό Ριίνα ήταν φυγόδικος από το 1969 και συνελήφθη από τους καραμπινιέρους, στην Σικελία, το 1993. Ως εντολοδότης σειράς δολοφονιών δικαστικών, αστυνομικών και πολιτικών έχει καταδικασθεί σε δεκαεπτά φορές σε ισόβια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Gregorio Borgia)


Ο Κώστας Γαβρόγλου στο Ραδιόφωνο 24/7. LIVE EIKONA

09:06

http://news247.gr/eidiseis/politiki/o-kwstas-gavrogloy-sto-radiofwno-24-7-live-eikona.4706664.html



Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλάει στη "Φυλή των Φίλων" και τον Κώστα Αρβανίτη, ενώ σήμερα ξεκινάει η "δοκιμασία" των πανελλαδικών εξετάσεων για 104.965 υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν μία από τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


in

O Βρετανός ΥΠΕΞ δεν βλέπει λόγο να μην υποδεχθούν στο Λονδίνο τον Τραμπ

10:35

http://news.in.gr/world/article/?aid=1500147725



Η πρόσκληση του Λονδίνου στον Αμερικανό πρόεδρο ισχύει και έγινε αποδεκτή, δήλωσε ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να αναβληθεί, προσπαθώντας, πάντως, να υπερασπιστεί και τον δήμαρχο του Λονδίνου που μπήκε στο στόχαστρο του Τραμπ.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε μια «άθλια δικαιολογία» για να εξηγήσει δήλωση που έκανε μετά την τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου.

Ο Καν είχε πει ότι οι Λονδρέζοι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν βλέποντας αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους.

Αμέσως ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει πως 'δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας'!».

Εκπρόσωπος του Καν απάντησε ότι ο δήμαρχος έχει «σημαντικότερα πράγματα να κάνει» από το να απαντήσει στο «κακά ενημερωμένο» μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, ενώ ο Τραμπ έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων από τον Τύπο για το σχόλιο αυτό.

Ο Τραμπ επανήλθε: «Άθλια δικαιολογία από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος έπρεπε να σκεφτεί γρήγορα για την 'δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας' δήλωσή του. Τα MSM (σ.σ. αναφέρεται στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης) προσπαθούν σκληρά για να την πουλήσουν».

Ο Καν απάντησε στον Τραμπ, λέγοντας ότι δεν θα του επιτρέψει να διχάσει τους πολίτες.


Κούρευε το γκαζόν με φόντο... ανεμοστρόβιλο

10:32

http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500147723



Το γύρο των social media κάνει η φωτογραφία ενός ανθρώπου, στον Καναδά, ο οποίος την ώρα που ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούσαν τον Καναδά αποφάσισε να κουρέψει το γκαζόν του.

Η Σεσίλια Βέσελς απαθανάτισε τον σύζυγό της, Τέουνις, την ώρα που ο ανεμοστρόβιλος πλησίαζε επικίνδυνα.

Η ίδια είχε πέσει για ύπνο, όταν την ξύπνησε η κόρη της που ανησυχούσε γιατί είχε δει τον ανεμοστρόβιλο και ο πατέρας της αρνούνταν να μπει στο σπίτι.

«Τον ρώτησα αν θα μπει μέσα, αλλά απάντησε αρνητικά» ανέφερε η Βέσελς.

Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ανεμοστρόβιλος ήταν πολύ πιο μακριά από ό,τι φαίνεται στη φωτογραφία και πως εκείνος παρακολουθούσε το φαινόμενο.



Βατά τα θέματα της Ελληνικής Γλώσσας στην πρεμιέρα των πανελλαδικών

10:15

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500147720



Βατά χαρακτηρίζονται τα θέματα της Ελληνικής Γλώσσας στην οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το θέμα το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν σε 450-500 λέξεις έχει να κάνει με τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και τις σχέσεις εφήβων και ενηλίκων στο οικογενειακό περιβάλλον.

Το in.gr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Ορόσημο μεταδίδει τα θέματα και τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φροντιστήριου, στην περίληψη ίσως προκαλέσει δυσκολίες στη σύνταξη το ύφος του κειμένου, αλλά το νόημα είναι αρκετά κατανοητό.

Βατά κρίνονται επίσης η ανάπτυξη παραγράφου, οι ερωτήσεις θεωρίας και οι λεξιλογικές ασκήσεις.

Το θέμα της έκθεσης ανήκει στη θεματική ενότητα της Ά λυκείου αλλά είναι αντιμετωπίσιμο.

Τοπίο θολό για το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής στην ΕΕ

10:02

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500147717



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή στα κράτη-μέλη, εξαιτίας του αδιαφανούς χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών και της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων σε ορισμένα κράτη-μέλη σχετικά με το φορολογικό χάσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν εκτενή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένες και υπολογίζεται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους δημόσιους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.

Αυτό υπογραμμίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλη.

O κ. Μοσκοβισί επισημαίνει: